Keväällä 2024 Viherringin Ihana Piha -lehdessä tutustuttiin Suomen pohjoisimpaan kaupalliseen luomuhedelmätarhaan, Pohjolan Hedelmä Oy:hyn. Lehden sivuilla kerrottiin tilan isännän, Panu Hiekkalan, parhaita vinkkejä hedelmänviljelyyn haasteellisemmissakin olosuhteissa. Täällä blogin puolella tarjoamme luettavaksi artikkelin laajemman version.
Perheyrityksen historiaa
Pohjolan Hedelmä Oy on kuopiolainen perheyritys, joka tuottaa luomuhedelmiä, -kesäkurpitsaa ja -viljakasveja Kuopion Jänneniemessä. Yrityksessä työskentelevät tilan isäntä Panu Hiekkala ja hänen kolme aikuista lastaan. Yrityksen taustalla on perinteikäs Hiekkalan maatila, joka on ollut saman suvun hallinnassa jo 1870-luvulta alkaen.
Pohjolan Hedelmä Oy on ainutlaatuinen yritys. Se on Suomen johtava luomuhedelmien tuottaja ja ainoa luomuhedelmäjalosteita kaupallisessa mittakaavassa valmistava yritys Suomessa. Tilan tarhat ovat EU- alueen pohjoisimmat kauppakelpoisia hedelmiä tuottavat tarha-alueet.
Taustalla vuosien pioneerityö
Luonnonmukainen hedelmän tuotanto on haasteellista. Tähän on syynä mm. erilaisten kasvitautien aiheuttamat ongelmat. Lisäksi kokemusta ja tietoa oikeanlaisista viljelytekniikoista, hoitotöistä ja lannoituksesta on saatavilla vähän. Hiekkalan tilan kohdalla myös pohjoinen sijainti on asettanut omat haasteensa.
Panu Hiekkala kertoo, että tilalla on tehty useiden vuosien ajan pioneerityötä, jolla on saatu ratkaistua lukuisia pohjoiseen luomuhedelmänviljelyyn liittyviä haasteita. Keskeisimmät ratkaisun avaimet ovat hedelmien kohdalla pakkasenkestävien ja luontaisesti kasvitaudeille vastustuskykyisten lajikkeiden löytyminen. Lisäksi kasvupaikkaan liittyviä tekijöitä on optimoitu ja tehty onnistuneita hoito- ja lannoitusratkaisuja.
Luomutuotannon perustana taudinkestävät lajikkeet
Hiekkalan tilan noin 5000 kääpiöomenapuusta lähes kaikki ovat luontaisesti omenaruven kestäviä, minkä ansiosta 1-luokkaisten hedelmien tuotanto onnistuu kaikkina vuosina. Nämä ns. rupiresistenssit lajikkeet mahdollistavat järkevän luomutuotannon, sillä muuten satoa ei voitaisi myydä kauppoihin tuorehedelmänä juuri ollenkaan.
Keskeisimmät tilalla viljellyt omenalajikkeet ovat Siloposken Aurinkoinen ’Solnyshko’, Siloposken Herkku ’Orlovim’, Siloposken Hunajainen ’Medunitsa’ ja ’Särsö’. Päärynälajikkeista tärkeimpiä ovat Makuisa-päärynät ’Lada’, ’Tsizhovskaja’ ja ’Kafedralnaja’. ’Tsizhovskaja’ on jonkin verran halkeilu- ja muumiotautiherkkä, mutta em. riskejä voidaan pienentää riittävällä kastelulla.
Kastelu turvaa sadon
Riittävä kastelu turvaa hedelmäsadon laadun ja määrän. Hiekkalan tilan kaikilla puilla on käytössään tihkukastelujärjestelmä. Panu Hiekkala toteaa, että kastelujärjestelmä on nykyisin lähes välttämätön juuri laadultaan ja määrältään riittävän sadon turvaamiseksi. Ilmasto on muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana niin, että heinä-elokuussa on usein huomattavan pitkiä ja kuumia jaksoja. Ilman kastelua hedelmät jäisivät pieniksi. Lisäksi kuivuudesta stressaantuneet puut ja hedelmät olisivat huomattavan herkkiä erilaisille tuholaisille.
Ympärivuotista suojaa tuhoeläimiä vastaan
Ammatillinen hedelmänviljely edellyttää ympärivuotista suojautumista myös jäniksiä, hirviä, kauriita ja myyriä vastaan, jotka pahimmillaan saattavat aiheuttaa massiivisia mekaanisia tuhoja tarhalle. Tarha- alueita ympäröi yli kaksimetrinen suoja-aita, jonka lisäksi jokaisella puulla on oma, noin puolimetriä korkea metalli- tai muoviverkko myyrätuhoja vastaan. Ilman niitä viljelyä ei yksinkertaisesti voi toteuttaa, painottaa Panu Hiekkala.
Oikeanlainen lannoitus varmistaa sadon
Lannoitteina Hiekkalan tilalla käytetään pääasiassa rakeisia, luomuhyväksyttyjä kierrätyslannoitteita ja jonkun verran myös luomulaatuisia nestelannoitteita. Luomulannoitteiden saatavuus on Panu Hiekkalan mukaan parantunut vuosi vuodelta ja nykyisin valikoima on riittävä myös ammatilliseen viljelyyn. Oikeanlainen kasvu- ja syyslannoitus varmistaa paitsi kuluvan satokauden tuotantoa, myös riittävää kukkasilmujen muodostumista seuraavan kevään kukintaan ja turvaa talvenkestävyyttä. Kevät- ja syyslannoittaminen on vakiintunut vuosittainen hoitotoimenpide myös luomutilalla.
Pohjoinen hedelmänviljely on haasteellista ja vaativaakin, mutta oikeilla lajikevalinnoilla ja hoitotoimenpiteillä se on nykyisin täysin mahdollista. Hiekkalan tilalla on pitkä luomutuotantoon tehty kehitystyö kantanut hedelmää. Pohjolan Hedelmä Oy:n tuotteita käyttävät monet kuntatoimijat ja yksityiset yritykset, kuten Muuramen kunta, Puijon Torni -ravintola ja Finlandia-talo.
Panu Hiekkala toteaa lopuksi, että korkealaatuisten, aromirikkaiden ja kauppakelpoisten omenien ja päärynöiden tuottaminen on täysin mahdollista ainakin Kuopion korkeudelle saakka. Pientä innostusta hedelmänviljelyyn ja välillä erehtymistäkin asia toki vaatii, mutta tässä asiassa työ tekijäänsä kiittää ja kantaa kirjaimellisesti hedelmää.
Teksti: Panu Hiekkala, Satu Laurell