Siloposki®-omenat

3.3.2017

Olemme etsineet Puutarhurisi valitsema -tuoteperheeseemme terveitä, ruvenkestäviä omenalajikkeita jotka nimesimme Siloposkiksi. Valikoimassa on eri aikaan kypsyviä herkkulajikkeita -monta makua suuhun, säilöntään ja talven varalle!

Eri omenalajikkeilla on huomattavia eroja alttiudessa omenaruvelle. Sateisena ja kosteana kesänä taudit saattavat pilata ison osan kotipuutarhan omenasadosta. Torjuntatoimet ovat hankalia, koska kasvitaudin aiheuttajat liikkuvat ilman kautta myös ympäristöstä. Vaikka omassa puutarhassaan huolehtii torjunnasta, tulevat itiöt aidan takaa huolettoman naapurin puista.

Siloposket mahdollistavat terveiden, virheettömien, taudittomien omenoiden kasvattamisen kotipuutarhassa ilman torjunta-aineiden käyttöä kasvitautien kurissapitämiseksi.

Kaikkialla maailmassa on meneillään ruvenkestävien omenalajikkeiden jalostus ja kehitystyö. Pisimmällä tässä jalostuksessa ollaan Venäjällä, Tämä johtunee siitä, että Venäjän kemianteollisuus ei ole kehittänyt länsimaisten maiden tapaan tehokkaita kasvinsuojeluaineita. He ovatkin jo kauan sitten päätyneet kehittämään lajikkeita, jotka ovat luontaisesti ruvenkestäviä. Tässä on auttanut todennäköisesti Kazakstanin alueen ikivanhat luonnonvaraiset omenametsät, joiden geenistö on ollut jalostajien käytettävissä.

Sellaiset lajikkeet, jotka sisältävät ns. vf-geenin ovat täydellisesti rupiresistenttejä, ne on testattu kaikkia viittä tunnettua omenarupikantaa vastaan. Vm-geenin sisältävät lajikkeet ovat käytännössä rupiresistenttejä. Ne on testattu neljää rupirotua vastaan. Tämän lisäksi on joitakin vanhoja lajikkeita, joiden geenistöä ei vielä ole kartoitettu, mutta ne on havaittu käytännössä ruvenkestäviksi tai hyvin vastustuskykyisiksi rupea vastaan.

Puutarhurisi valitsemat Siloposket

Siloposken Nautinto

Malus ’Uslada’

Hedelmät keskikokoa suurempia n. 120 g. Pohjaväri on vihreänkeltainen ja peiteväri ilmenee kirkkaanpunaisina läiskinä tai viiruina lähes omenan ympäri. Maku on herkullinen lievästi vadelma-arominen. Satoisuus runsas ja säännöllinen, tulee aikaisin satoikään. Puu on hyvin talvenkestävä ja kestävyydeltään verrattavissa Antonovkaan. Myöhäinen syysomena, jonka hedelmät säilyvät hyvin joulukuulle saakka. Talvenkestävyys I-IV.

Siloposken Aikainen

Malus ’Krasnoje Ranneje’

Risteytys Melba x Vesna. Erittäin aikaisin kypsyvä, herkullinen kesälajike, jonka hedelmät säilyvät enintään 3 viikkoa. Hedelmät 80-120 g, pohjaväri keltainen, peiteväri leveäviiruinen puna. Maku aromikas, makeanhappoinen. Talvenkestävyys keskinkertainen III (-IV). Puu on keskikokoinen. Suositellaan terveempänä Huvituksen ja Pirjan tilalle kotipuutarhoihin kesän ensiomenaksi.

Siloposken Aurinkoinen

Malus ’Solnyshko’

Risteymä Malus floribunda x Golden Delicius. Myöhäinen syyslajike, jonka hedelmät säilyvät joulukuulle. Hedelmät keskikokoisia, pohjaväri vihertävänkeltainen, peiteväri vadelmanpunainen lähes koko pinnalla. Maultaan erittäin mehukas, maukas ja happaman-imelä. Talvenkestävyys hyvä I-IV. Puu on pienikokoinen. Täysin omenaruven kestävä.

Siloposken Kaunotar

Malus ‘Afrodita’

Risteymä Malus floribunda x Golden delicius. Aikainen talvilajike, jonka omenat säilyvät hyvin tammikuulle saakka. Hedelmät keskikokoisia, pohjaväri on vihertävänkeltainen, peiteväri vadelmanpunaisina laikkuina tai viiruina suurimmalla osalla pinnasta. Runsassatoinen. Talvenkestävyys I-III. Puu voimakaskasvuinen. Täysin omenaruven kestävä.

Siloposken Hunajainen

Malus domestica ‘Medunitsa’

Risteymä Wealthy x Koritshnoje polosatoje.

Herkullisen makuinen kesäomena. Hedelmä kookas. Pohjaväri keltainen, jota peittää oranssi-tumma puna. Maku lievästi happoinen, hyvin makea, hunaja-arominen. Kypsyy elokuun lopussa. Puu voimakaskasvuinen. Ruvenkestävyys hyvä. Talvenkestävyys erinomainen, vyöhykkeet I-IV.

Siloposken Herkku

Malus domestica ‘Orlovim’

Risteymä Antonovka obyknovennaja x SR0523 (MelbaxVolf river x Malus atriosanguinea)

Erinomaisen talvenkestävä myöhäinen kesäomena. Hedelmät ovat kookkaita, pohjaväriltään keltaista. Pohjaväriä peittää lähes kokonaan tumma viirukas punaväri. Omenaruvenkestävyys erittäin hyvä. Maku on sopivan happoista, makeaa ja voimakkaasti viiniaromista. Todellinen herkutteluomena. Lajike on aikais- ja runsassatoinen. Vyöhykkeet I-IV.

Siloposki Perheomenapuu

Samaan puuhun vartettuna neljä herkullista Siloposki-lajiketta. Yhdistelmät vaihtelevat, mutta kaikissa on huomioitu lajikkeiden kypsymisaika, eli samassa puussa on aina sekä aikaista, että myöhäistä lajiketta. Poimi makujen kirjo yhdestä puusta – nauti koko kaudesta!