Puutarhan kevätpuuhat

26.3.2013

Maalis- huhtikuussa valon määrä lisääntyy ja kevätaurinko saa puutarhaharrastajan sormenpäät jo kutiamaan mullan kaipuusta. On aika aloittaa puutarhan kevättyöt.  Kotipuutarhurin työlistalla onkin monta puuhaa ja työn ohessa saa nauttia kevään aurinkoisista ulkoilusäistä.

Keväiseen puutarhanhoitoon on olemassa aikatauluja ja yleisohjeita, mutta toimenpiteissä on huomioitava myös kasvikohtaiset erot ja vuosittain vaihtelevat sääolosuhteet. Tänä vuonna kevättöihin päästään runsaan lumen ja kylmän maaliskuun vuoksi tavallista myöhemmin.

Omenapuiden leikkaus

Omenapuiden hoitoleikkaus tehdään kevättalvella kovien yöpakkasten hellitettyä, mutta hyvissä ajoin ennen kuin puut aloittavat kasvunsa. Omenapuun leikkauksen tavoite on pitää kasvusto ilmavana, näin lämpö ja valo pääsevät latvuksen sisälle ja sadon tuotto paranee. Leikkaamalla pyritään myös pitämään puun rakenne hyvänä, jotta oksat kestävät mahdollisimman hyvin sadon painoa. Säännöllinen leikkaus pitää omenapuun terveempänä ja pidentää puun ikää.

Omenapuista leikataan pois kuivat, repeilleet tai muuten vahingoittuneet oksat, pystykasvuiset sekä toisiaan hankaavat oksat. Myös liian alhaalla roikkuvat oksat, jotka haittaavat esimerkiksi nurmikonleikkuuta, kannattaa poistaa.

Poistettavat oksat sahataan tai leikataan siististi mahdollisimman tyvestä, jättäen kuitenkin oksankaulus jäljelle. Leikkaus tehdään aina terävillä ja hyvin hoidetuilla välineillä, jotta leikkauspinnasta tulisi sileä ja nopeasti paraneva.

Omenapuun leikkaamiseen tulee ryhtyä maltillisesti ja suunnitelmallisesti. Pyydä tarvittaessa neuvoja alan ammattilaiselta. Kerralla voi leikata maksimissaan yhden kolmasosan puun oksista. Liiallisesti leikattu puu ei tuota tulevana kesänä satoa ja voi yltyä kasvattamaan runsaasti vesiversoja. Voimakkaamman leikkauksen voikin jättää elokuun lopulle.

Koristepensaiden ja puiden leikkaus

Kevät on myös useimpien pensaiden ja koristepuiden leikkaamisaikaa. Kaikkia lajeja ei kuitenkaan leikata joka vuosi, eikä samaan aikaan. Siksi onkin tärkeä tutustua kasvikohtaisiin leikkausohjeisiin. Yleisohjeena voi pitää, että aina kannattaa keväällä poistaa talven aikana vahingoittuneet ja kuolleet oksat.

Pensaat pysyvät pidempään elinvoimaisina ja kauniina, harventamalla säännöllisesti vanhimpia versoja tyveä myöten pois. Pensaista voidaan kerralla leikata noin puolet oksien lukumäärästä. Joillekin lajeille, esimerkiksi kurttulehtiruusu, tuoksuvatukka, vuohenkuusama, ruusuangervo ja pensashanhikki sopii nuorennusleikkaukseksi alasleikkaus, jolloin kaikki oksat leikataan kerralla poikki läheltä maanpintaa.

Puista leikataan tarvittaessa vuosittain kilpalatva, jyrkkäkulmaiset ja liian tiheässä kasvavat oksat. Alimmaisia oksia voi myös tarpeen mukaan poistaa. Lisäksi rungosta kasvavat vesiversot ja juurivesat poistetaan.

Runsaasti mahlaa vuotavia kasveja ei leikata keväällä vaan mieluiten loppukesällä elokuussa. Tällaisia ovat mm. kirsikat, luumut, tuomet, koivut, vaahterat ja hevoskastanjat.

Marjapensaiden leikkaus

Leikkaa marjapensaat, kuten muutkin harvennettavat pensaat keväällä. Runsaan marjasadon ylläpitämiseksi voit poistaa herukkapensaista vanhimpia oksia, kun pensaat ovat 6–7 vuotta vanhoja. Jätä pensaaseen noin 25 versoa tai vähemmän. Leikkaa vanhempia mustaherukoita joka vuosi, muita herukoita muutaman vuoden välein. Vioittuneet ja maahan painuneet, lamoavat oksat kannattaa poistaa vuosittain.

Vadelma on kaksivuotinen pensas, joka tekee marjaa toisen vuoden versolle. Vadelmaa voit harventaa joka vuosi. Poista kuivat edellisvuoden satoa antaneet versot maanrajaa myöten keväällä ennen pensaan kasvuun lähtöä.

Suojaa herkät kasvit kevätahavalta

Monet ainavihannat kasvit, kuten alppiruusut, istutetut katajat, tuijat, ja    mahoniat tarvitsevat keväällä suojausta. Aurinko paistaa lämpimästi ja kasvit haihduttavat vettä, mutta maa on vielä jäässä. Kasvien kevätsuojaus on tehtävä mahdollisimman varhain keväällä. Suojaksi voi laittaa havunoksia tai hankkia kätevää varjostuskangasta. Suojat poistetaan vasta, kun maa on täysin sulanut. Maan sulamista voi nopeuttaa kastelemalla juuristoaluetta lämpimällä vedellä.

Kevätsuojaus on tärkeä myös ryhmäruusuille. Keväällä ei pidäkään kiirehtiä ruusujen talvisuojauksien poistamisessa: poista suojaukset vasta, kun yöpakkaset ja pakkastuulet ovat ohi, ja maa on varmasti sulanut. Peite on hyvä suoja kevätaurinkoa ja kylmiä, kuivattavia kevättuulia vastaan. Keväiset päivät voivat olla hyvin lämpimiäkin, jolloin ruusujen kasvu saattaa lähteä liian aikaisin käyntiin, ja heränneet silmut ovat vaarassa paleltua yöpakkasissa. Huolehdi kuitenkin, että kevätaurinko ei paahda kasveja peiton alla. Havupeittoa voit pikku hiljaa keventää ja pakkaspeittoon voi olla tarpeen tehdä ”hengitysreikiä”, joista ilma pääsee kulkemaan.

Havukasvien kevätleikkaus varoen

Maalis-huhtikuu on myös havukasvien kevätleikkauksen aikaa. Havujen leikkaamisessa on muistettava jättää aina hieman edellisvuoden kasvua jäljelle, koska sitä vanhemmasta osasta ei uusia silmuja kasva. Parhaiten muotoleikkauksia kestävät marjakuuset ja tuijat.

Kuusiaitaa leikataan myös kevättalvella: viimeisintä vuosiversoa jätetään vain muutama senttimetri. Leikatut versot haaroittuvat ja tuuhentuvat. Vanhasta, puutuneesta osasta ei saa leikata.

Nurmikon keväthoito

Nurmikon kalkitsemisen voi tehdä jo lumen päälle. Sulavan lumen kosteus nopeuttaa kalkin liukenemista maahan. Kalkilla tasapainotetaan maaperän pH-arvoa, joka Suomessa on usein liian alhainen. Nurmikon lannoitus tehdään lumen sulettua. Kevätkosteaan multaan kannattaa tehdä myös tarvittaessa paikkauskylvöt.

Lintukotojen kevätsiivous

Puutarhakasvien keväisten hoitotöiden lomassa huolehditaan vielä pihapiirin linnunpönttöjen kevätsiivouksesta. Kevätaurinko innostaa lintuystäviä kodinkatsastus matkoille ja pian saammekin taas seurailla mielenkiintoisia pesänrakennuspuuhia puutarhassa. Olisiko pihapiirissäsi vielä tilaa uudelle linnunpöntöllekin?