Mesimarja on monivuotinen ruohokasvi, jonka varsi on 10–25 cm korkea ja pysty.
Mesimarja on sekä hyönteis- että itsepölytteinen. Varmista pölyttyminen hankkimalla vähintään kahta eri lajiketta. Viherringin Puutarhurisi valitsema -tuoteperheen mesimarjaruukuissa on valmiiksi istutettuna eri lajikkeita: Susanna, Pima ja Elpee, varmistamassa pölytystä. Lisäksi avuksi kaivataan pölyttäviä hyönteisiä, mutta kukkien tuoksu houkuttelee ne kyllä paikalle.
Kasvupaikka
Istuta mesimarjan taimet rikkaruohottomaan maahan happamaan kasvualustaan. Parhaiten mesimarja viihtyy puolivarjoisessa paikassa esimerkiksi marjapensaiden tai omenapuiden varjossa. Voit kokeilla kasvattamista myös ruukuissa tai amppeleissa, käytä tällöinkin kasvualustana hapanta turvetta tai Havu ja Rodomultaa. Viljelmän voi perustaa myös mansikkamaan tapaan muovikatteeseen, jotta rikkakasvit eivät saa valtaa mesimarjakasvustossa.
Peruslannoitteeksi sopivat parhaiten luonnonlannoitteet, joista typpi vapautuu hitaasti kasvien käyttöön. Liiallista typpilannoitusta tulee välttää, etenkin multamailla, koska runsas typpi lisää vegetatiivista kasvua marjomisen sijaan ja altistaa kasvustoa ja marjoja homeille.
Hoito kasvukaudella
Mesimarja vaatii tasaista kosteutta läpi kasvukauden, joten kastelemisesta on huolehdittava erityisesti ruukku – ja amppeliviljelyssä. Hennon kasvutapansa vuoksi mesimarja on erittäin huono kilpailemaan rikkakasvien kanssa. Mesimarjaviljelykseen varattavalla lohkolla ei saa olla rikkakasviongelmaa. Rikkakasvit on torjuttava ennen viljelmän perustamista ja tarvittaessa kitkettävä jatkossa, jotta mesimarjakasvustosi ei tukehdu rikkaruohojen jalkoihin.
Lannoitetaan hyvin vähän, erityisesti typpilannoitus hyvin varovaista.
Sadonkorjuu
Mesimarjan kaunis kukinta alkaa kesäkuun alussa. Jos alkukesä on kylmä, kannattaa hallantorjunnasta huolehtia harsoilla. Muista poistaa hallaharsot päivän ajaksi, jotta pölyttävät hyönteiset löytävät tiensä kukintoihin. Marjat kypsyvät noin 5-6 viikon kuluttua kukinnasta. Pääsato valmistuu heinäkuun lopulla.
Marjat poimitaan täysin kypsinä, eli hiukan kiiltävinä ja pehmeähköinä. Marjat kerätään kantoineen. Mesimarja on erittäin herkästi pilaantuva marja, joka ei kestä varastointia tuoreena.
Mesimarja on erittäin aromikas ja hienotuoksuinen. Sitä pidetäänkin Pohjolan jaloimpana marjana. Lajin aromit ovat niin voimakkaita, että marjaa käytetään mausteena esimerkiksi omena-, vadelma-, puna- ja valkoherukkasäilykkeissä. Mesimarjoja käytetään myös tuoreina marjoina, jälkiruokiin ja teen mausteeksi. Mesimarja voidaan säilöä mehuna, hillona tai pakastettuna. Muutama mesimarja mustikkasopan seassa riittää antamaan ihanan tuoksun ja aromin koko keittiöön.