Mustikka on suomalaisten suosikkimarja ja lähes kansallisaarre. Joten kukapa ei ihastuisi syvänsinisiin makeisiin marjoihin, jotka ovat 2–3 kertaa suurempia kuin metsämustikat, ja mikä parasta – niin helppoja poimia selkä suorana ja omalta pihalta.
Pensasmustikan kasvatus ei ole vaikeaa, mutta mustikoita istuttaessa kannattaa huomioida pari tärkeää asiaa. Mustikka on metsäkasvi, joten kotipihassa sille on luotava lajille tyypillinen kasvualusta. Lisäksi pensasmustikka tarvitsee kavereita eli toisia pensasmustikoita, jotta pölyttyminen onnistuu ja marjoja muodostuu.
Paras kasvupaikka pensasmustikalle on aurinkoinen ja tuulensuojainen. Pensasmustikan mieleen on humuspitoinen, kuohkea kivennäismaa. Maan pH-luvun pitää olla 4,5–5,2. (hapan) Istuta pensasmustikka harjuun, sillä suppea juuristo kärsii helposti märkyydestä. Mustikka on pintajuurinen kasvi, joka tarvitsee tasaisen kosteuden. Kastele pensasmustikkaa kuivana kautena viikoittain. Helteellä pintajuurinen pensas vaatii vettä jopa 2–3 kertaa viikossa. Kun sato on korjattu, lopeta kastelu. Syyspuolella maan kuivahtaminen on eduksi.
Marjoja mielivän kannattaa istuttaa pensasmustikoita vähintään kahta lajiketta, sillä sato suurenee ja aikaistuu ristipölytyksen ansiosta. Kimalaiset ja mehiläiset ovat tehokkaimpia pölyttäjiä. Koska pensasmustikat kukkivat myöhemmin kuin metsämustikka, keväthallat eivät haittaa kukintaa.
Pensasmustikka ’Blue Crop’
Tunnettu ja suosittu kauppalajike Yhdysvalloista. Keskiaikainen. Satokausi hyvin pitkä. Marja laadukas, tumma ja suurehko. Satoisa ja viljelyvarma. Hyötyy ristipölytyksestä ja säännöllisestä hoitoleikkauksesta. Pitkäkestoinen ja upea syysväritys lehdissä. Erittäin talvenkestävä. Vyöhykkeet I-IV(V)
Pensasmustikka ’Goldtraube’
Varmakasvuinen ja menestyvä huippulajike Saksasta. Melko myöhäinen. Marjat suuria ja hyvin tummia. Erittäin viljelyvarma lajike. Hyötyy jonkin verran ristipölytyksestä. Upea syysväritys. Talvenkestävyys erinomainen. Vyöhykkeet I-IV (V)