Taimitestaajan kuulumisia: Kati Kainulainen, osa 6

2.11.2023

Blogi: Lasituvan Miniatyyrit

Marraskuu on ihan nurkan takana ja ihanaa kun joulun aika lähestyy. Tämä on jo kuudes postaus matkastani Viherringin Taimitestaajana. Sain Taimitestaajana keväällä useamman ihanuuden kasvamaan meidän puutarhaan. Viherrinki-myymälöitä on ympäri Suomen ja noudin nämä saamani taimet lähimmästä myymälästä, Viherkeskus Focuksesta, joka sijaitsee Kuopion kupeessa. Tässä postauksessa onkin nyt kuvia ja tunnelmia meidän jo aika talvisesta puutarhasta.

Viherringin Taimitestaajana on ollut aivan ihanaa ja on ollutkin jännittävää seurata saamieni kasvien kasvua kevään ja kesän aikana. Nyt aletaan siirtyä pikku hiljaa jo talveen ja täällä meillä Kuopion korkeuksilla on ollut jo toista viikkoa pientä pakkasta. Pieni hento lumipeite peittää maata. Aurinkoiset päivät ovat syksyssä ja talvessa ihan parhaita.

Pari vuotta sitten nettikirpparilta löytämäni isokokoinen, keraaminen puutarhakoriste on saanut katolleen jo lumipeitettä. Tämä oli kiva löytö ja tykkään tuosta hiukan rustiikkisesta muotokielestä. Lyhdyn alla on vanha pyöreä myllynkivi.

Asumme maaseudulla ja senkin takia meillä liikkuu paljon metsäjäniksiä, rusakoita ja muita suloisuuksia ja ihana niin. Luonto kuuluu kaikille. ♥ Kantapään kautta olen oppinut kasvien suojaamisen ja nykyään alan aina jo hyvissä ajoin suojaamaan puita ja pensaita, jotta töpöhännät ja muut eivät pääsisi maistelemaan niitä.

Tässä ensimmäisiä verkkosuojauksia ja lisäilen verkkoa yleensä tarpeen mukaan ylöspäin. Käytän suojauksiin usein pieniaukkoista kanaverkkoa, joka on osoittautunut toimivaksi. Laitoin myös pienisilmäistä mustaa verkkoa aivan tuonne puun tyvelle. Tämä puu on Taimitestaajana saamani kaunis pilariomenapuu ja sen lajike nimeltään ”Triumf”. Jännä, kuinka paljon tässäkin pienessä puussa on vielä lehtiä.

Lehdistä puheen ollen, jätän haravoinnin usein kevääseen ja meillä kun onkin enimmäkseen koivunlehtiä maassa, niin ne myös jo hiukan kerkeävät maatua syksyn aikana. Nykyään suositaan sitä, että jätetään lehdet maahan talven yli. Lehdet suojaavat kasveja ja pieniä talvelhtivia otuksia talven kylmyydeltä ja niitä voi halutessaan myös hiukan lisätä perennapenkkien päälle. On myös hyvä tietää, että nurmikko saa maahan jätetyistä lehdistä ravinteita omaan kasvuunsa.

Viherrinkimyymälöissä on kyllä upeita ja terveitä kasveja ja tämäkin tarhakellokärhö on heidän valikoimastaan. Tämä on vieläkin näin vihreä vaikka kohta jo marraskuu. Kauniit pinkit kukat ovat nyt jo kuihtuneet. Ihana nähdä jälleen ensi keväänä ja kesänä tämäkin kasvi loistossaan. Nyt se vaipuu unten maille pikku hiljaa.

Punakoivu ”Hekla” pääsi myös meidän puutarhaan. Tämä lähti hyvään kasvuun kesän aikana ja nyt on jo valmistautunut talveen, kuten kuvasta huomaa. Punakoivun lehdet ovat kauniin punasävyiset ja ne ovat kaikki nyt jo tippuneet pois. Tällaisia tunnelmia tällä kertaa. Oikein ihanaa talven aikaa sinulle ja palaillaan taas pian! ♥

T:Kati

Teksti ja kuvat: Kati Kainulainen