Hedelmäviljelijän 9 vinkkiä syysistutuksiin

4.9.2024

Kuopiolaisen Pohjolan Hedelmä Oy:n yrittäjä ja hedelmäviljelijä Panu Hiekkala on tehnyt vuosia kestänyttä pioneerityötä luomuviljelyn parissa ja ratkaistakseen lukuisia pohjoiseen luomuhedelmien viljelyyn liittyviä haasteita. Keskeisimmät ratkaisut liittyvät pakkasenkestäviin ja luontaisesti eri kasvitaudeille liittyviin lajikkeisiin, kasvupaikkatekijöiden optimointiin ja onnistuneisiin hoito- ja lannoitusratkaisuihin.

Kuvassa on luomuhedelmäviljelijä Panu Hiekkala

Tässä on luomuviljelijä Panu Hiekkalan vinkit syysistutuksiin:

1. Valitse puutarhaasi kestäviä kasvilajeja ja -lajikkeita.

Puutarhaan kannattaa valita talvenkestäviä ja luontaisesti erilaisille kasvitaudeille vastustuskykyisiä kasvilajeja ja -lajikkeita.

Hiekkalan tilan viljelyssä olevista tuhansista hedelmäpuista keskeisimpiä ovat esimerkiksi Siloposki®-omenalajikkeet ’Solnysko’, ’Orlovim’ ja ’Medunitsa’ sekä Makuisa-päärynälajikkeet ’Lada’, ’Tsisovskaja’ ja ’Kafedralnaja’.

Kuvassa on Makuisa-päärynä Tsisovskaja
Makuisa-päärynä ’Tsisovskaja’

2. Valitse oikea kasvi oikeaan paikkaan.

Kasvin kasvun ja viihtymisen tärkein edellytys on valita sille oikea kasvupaikka. Esimerkiksi hedelmäpuut viihtyvät parhaiten lämpimillä ja valoisilla kasvupaikoilla, mielellään kylmiltä pohjoistuulilta suojassa. Kasvualustan tulisi olla hyvin läpäisevä ja kuohkea, jolloin kasvin juurtuminen on helpompaa.

3. Paranna kasvualustaa ennen istuttamista.

Kasvualustan tulee olla syvyydeltään, rakenteeltaan, happamuudeltaan ja ravinteiltaan sopiva siihen istutettavalle kasville. Maalajista riippuen kasvualustaa voi parantaa kullekin kasvilajille sopivalla valmismullalla, kuten esimerkiksi Vihermullalla.

Kuvassa kastellaan kastelukannulla istutettua kasvia

4. Kastelu istutusvaiheessa.

Kastele juuripaakku ja istutuskuoppa hyvin ennen istuttamista. Juuripaakkua voi liottaa esimerkiksi saavissa 2–4 tuntia ennen istuttamista. Istutuksen yhteydessä maata voi tiivistää juuripaakun ympärille myös kastelemalla.

5. Istuta oikeaan syvyyteen.

Kasveja istutettaessa on huomioitava oikea istutussyvyys. Useimmat taimet istutetaan entiseen syvyyteen siten, että paakun yläreuna peittyy mullan alle. Puilla on tärkeää, että rungon tyviosa eli juurenniska jää maanpinnan yläpuolelle. Puut kannattaa lisäksi istuttaa loivaan kumpareeseen, jolloin liika vesi valuu pois juuristoalueelta.

Kuvassa on tukiseipäin tuettu, vastaistutettu puu

6. Puiden tuenta tukee juuriston kasvua.

Istutettu puun taimi on tuettava vähintään kahden vuoden ajan, kunnes se on juurtunut kunnolla. Käytä tuentaan 1–3 tukiseivästä, joihin puun runko sidotaan 1–2 kohtaa. Tarkista, ettei tukisidokset hankaa tai kiristä runkoa sen kasvaessa.

7. Suojaa puutarha jyrsiviltä tuhoeläimiltä.

Syksyllä, maanpinnan jäädyttyä, on aika suojata puut ja jyrsijöille kelpaavat pensaat. Puiden suojauksessa toimivat parhaiten erilaiset muoviset rungonsuojaspiraalit ja -verkot sekä eri korkuiset myyrä-, jänis- ja riista-aitaverkot. Herkullisimmat pensaat kannattaa suojata myös verkoilla. Niillä alueilla, joilla on paljon kauriita, on suositeltavaa aidata istutusalueet tai puutarha ympäri vuoden noin kaksimetrisellä riista-aidalla.

Jyrsijöille, jäniksille ja hirvieläimille on myös saatavilla erilaisia karkotteita, jotka karkottavat ei-toivotut vieraat pois puutarhasta.

8. Muista kastella riittävästi myös kasvukaudella.

Vastaistutettujen taimien riittävästä kastelusta on huolehdittava hyvin vähintään ensimmäisen kahden vuoden aikana, jolloin ne kasvattavat juuristoa ympäröivään maahan. Pitkät, kuivat hellejaksot lisäävät kaikkien puutarhan kasvien kastelun tarvetta. Erityisesti satokautena lisäkastelu saattaa olla tarpeen. Sillä turvataan kypsyvän sadon laatua ja kasvien stressinsietokykyä erilaisia tuholaisia vastaan.

9. Oikeanlainen lannoitus lisää sadontuotantoa.

Kevät- ja syyslannoittaminen on vakiintunut vuosittainen hoitotoimenpide myös Hiekkalan tilalla. Oikeanlainen kasvu- ja syyslannoitus varmistaa paitsi kuluvan satokauden tuotantoa myös riittävää kukkasilmujen muodostumista seuraavan kevään kukintaan ja hyvää talvenkestävyyttä.

Teksti: Panu Hiekkala, Satu Laurell