Yrttitarha ruukuissa

27.5.2019

Tuoksuva, maistuva ja ilo silmälle – tätä kaikkea ovat maustekasvit. Yhteen isoon ruukkuun mahtuu koko kimara suosikkimakujasi.

Mausteita tulee käytettyä varmimmin, kun ne kasvavat käden ulottuvilla: keittiön ikkunalaudalla, grillipaikan kupeessa tai parvekkeella. Itse kasvatettujen yrttien aromit ovat parhaimmillaan, sillä ne poimitaan tuoreina ja nautitaan saman tien.

Esikasvatus tai valmiit taimet

Useimmat yrtit voi kasvattaa itse siemenistä. Yleensä maustekasvit kylvetään maalis–toukokuussa ja kasvatetaan huonelämmössä. Tällaisia ovat esimerkiksi basilika, meirami, rakuuna, rosmariini, salvia, sitruunamelissa, talvikynteli ja timjami.

Lehtitilli ja villirucola tuottavat satoa jo noin kuukauden kuluttua kylvöstä eikä esikasvatusta tarvita. Niitä kylvetäänkin parin viikon välein pitkin kesää, jotta sato on jatkuvasti tuoretta.

Helpoimmalla ja nopeimmin makunautintojen pariin pääset ostamalla valmiit taimet. Kotona taimet istutetaan isompaan ruukkuun. Kannattaa valita vähintään 1,5 litran astia, joka on läpimitaltaan 15–20 cm.

Kukat ja yrtit sulassa sovussa

Yrttejä voi huoletta kasvattaa samassa ruukussa kesäkukkien, koristeheinien ja perennojen kanssa. Ne tuovat yrttiryhmään lisäväriä ja -muotoja. Monikäyttöisimpiä ovat kasvit, joiden kukat tuoksuvat ja maistuvat hyvältä, kuten orvokki, kääpiösamettikukka, kehäkukka, koristekrassi ja ruiskaunokki.

Yrttien aromit kehittyvät erityisen vahvoiksi aurinkoisella paikalla, mutta aromeja riittää yllin kyllin myös varjossa. Lisäksi varjossa kasvit pärjäävät vähemmällä kastelulla.

Kun tilaa on usealle yrttiruukulle, kuhunkin ruukkuun voi sommitella lajit kasvupaikan mukaan. Auringon paahteessa, kuivahkossa mullassa viihtyvät mm. rosmariini, laventeli, oregano, timjami ja salvia. Kosteampaa ja varjoisampaa paikkaa suosivat ohut- ja isolehtiset lajit, kuten korianteri, basilika, sitruunamelissa, yrtti-iiso ja viinisuolaheinä.

Jos tilaa on vain yhdelle yrttiruukulle, unelmien maustekasviyhdistelmä onnistuu, vaikka eri kasvit suosivat erilaisia kasvupaikkoja. Jokainen kasvi viihtyy kuitenkin puolivarjossa – ja lähes joka parveke ja ikkunalauta on puolivarjoinen eli osan päivästä varjossa! Myös ravinteiden ja veden suhteen löytyy aina kultainen keskitie.

Kohtuudella vettä ja ravinteita

Varmista liikaveden poistuminen hankkimalla pohjareiällinen ruukku, jonka pohjalle tulee kevytsoraa. Sujauta kevytsora vaikkapa vanhoihin sukkahousuihin, jolloin multa ja sora eivät sekoitu keskenään.

Useimmille yrteille sopii kohtalaisesti lannoitettu ja kalkittu multa, kuten kylvö- ja kaktusmulta tai erityinen yrttimulta. Niissä on hiekkaa, joka pitää mullan ilmavana.

Auringossa multa kuivuu nopeasti. Multa pysyy kauemmin kosteana, kun siihen sekoittaa vaikkapa vedellä ja lannoitteella kyllästettyä biohiiltä. Ravinteilla kyllästetty biohiili korvaa lannoituksen osittain tai kokonaan.

Tutustu ja lue lisää: Biohiilen käyttö kasvualustassa.

Siirrä yrttiruukut pidempien poissaolojen ajaksi varjoon. Lisäksi ruukkuihin kannattaa asentaa ns. lomakastelijat. Esimerkiksi ylösalaisin multaan tökätty vesipullo pitää mullan kosteana pari viikkoa.

Nauti täysin rinnoin

Nipsaise ruokaan lehtiä sieltä täältä. Katkaise myös kokonaisia versojen latvoja. Ahkeran latvonnan ansiosta haarautuva kasvi tuottaa aina vaan enemmän satoa.

Lisää paksulehtiset yrtit, kuten rosmariini ja timjami, ruokaan kypsennyksen alkuvaiheessa. Hentolehtiset basilika, korianteri, persilja ja tilli lisätään ruokaan kypsennyksen lopussa.

Moni yrtti menettää makuaan kukkiessaan, joten pääsato korjataan juuri ennen kukintaa. Sato säilötään pakastamalla, kuivaamalla tai ruokaöljyyn.

Vinkki:

Jatka yrttitarhan satokautta siirtämällä syyspakkasten uhatessa maustekasvit ulkoterassilta lasitetulle parvekkeelta tai sisälle, vaikka ikkunalaudalle. Näin satoa saa napostella pitkin talvea. Monivuotiset kasvit voi istuttaa myös ulos puutarhaan, missä ne talvehtivat lumen suojassa ja lähtevät uudelleen kasvuun keväällä.

Helpot ja tutut

  • Basilika on salaattien, pizzan ja tomaatin ykkösmauste. Vaihtelua saat kaneli- ja thaibasilikasta. Huolehdi kastelusta, kylmänarka.
  • Korianteri sopii liha- ja kasvisruokiin, erityisesti porkkanan pariksi sekä intialaisiin, texmex- ja wok-ruokiin. Tasainen kastelu, mieto lannoitus.
  • Minttu vivahtaa raikkaasti mentolilta. Se on parasta teessä, kylmissä juomissa ja jälkiruois­sa. Ihania makupareja mintulle ovat mansikka, herne, limetti, feta ja peruna. Useita monivuotisia minttulajeja.
  • Rosmariini tunnetaan riistan ja lampaan maustajana, mutta se sopii yhtä hyvin vaikka leipään. Auringon lämpöön, sietää kuivuutta.
  • Ruohosipuli kasvaa nopeasti ja violetit kukatkin voi syödä. Ehdoton kaikissa suolaisissa ruokalajeissa. Kylmänkestävä monivuotinen.
  • Salvia on maultaan voimakas, aavistuksen karvas ja kamferinen liharuokien ja italialaisen keittiön maustaja. Lisää ruokiin varoen. Sopii yhteen persiljan ja rosmariinin kanssa.
  • Sitruunamelissa on pehmeälehtinen, sitruunan tavoin käytettävä tuoreyrtti. Suosittu teessä ja jälkiruokien mausteena. Kylmänarka, sietää varjoa.
  • Timjami (tarha-ajuruoho) käy erityisesti lihan, kanan, kalan, munan, äyriäisten, sienien ja hernekeiton mausteeksi. Vahva maku säilyy, vaikka ruoka kypsyisi kauan. Kylmänarka, sietää kuivuutta.

Uutuudet piristävät

  • Karhunlaukka maistuu ja tuoksuu valkosipulille; kauniit kielomaiset lehdet ja alkukesällä valkoiset kukkapallot. Viihtyy jopa varjossa.
  • Lakritsiyrtti viehättää makealla lakritsin ja aniksen maulla. Tyypillinen kalan ja teen maustaja.
  • Oliiviyrtti on omiaan tomaatin, pastan, grilliruoan ja pizzan mausteena sekä Katajamainen maku säilyy hyvin kuivattuna. Kuin minikokoinen havupuu, jonka voi talvettaa ikkunalla. Sietää paahdetta.
  • Sitruunaverbena maistuu ja tuoksuu sitruunalle. Ilman latvontaa saattaa kasvaa jopa metrin korkeaksi. Voi talvettaa viileässä tilassa.