Viiniköynnöstä voi kasvattaa suurimmassa osassa Suomea. Kestävimmät lajikkeet ’Zilga’, ’Jubileinaja Novgoroda’ ja ’Hazaine Sladkii’ menestyvät Keski-Suomessa asti. Vehmaat köynnökset antavat syksyllä rypälesatoa ja suojaa kesähelteellä vaikka pergolassa.
Valon ja lämmön ystävä
Paras paikka viiniköynnökselle on puutarhan lämpimin ja valoisin kohta kuten rakennuksen eteläseinusta. Eteläisimmillä vyöhykkeillä menestyviä lajikkeita voi kasvattaa lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa. Isossa ruukussa kasvavan viiniköynnöksen voi siirtää talvehtimaan kellariin tai autotalliin.
Syvä istutus parantaa talvehtimista. Avomaalla kasvaville viiniköynnöksille on hyvä laittaa juuriston talvisuojaksi reilusti turvetta tai kuoriketta. Versot voi laskea maahan ja suojata ne ilmavalla katteella.
Ensimmäisenä vuonna viiniköynnökselle annetaan alkukesästä varovasti yleislannoitetta, loppukesän syyslannoitus parantaa talvehtimista.
Leikkauksilla ohjataan kasvua
Ensimmäisenä vuonna viiniköynnöstä voi leikata jo elokuun lopussa. Näin kasvi tuleentuu nopeammin ja kestää paremmin talvea. Jatkossa leikataan myöhään syksyllä tai talvell. Avomaalla viiniköynnös kannattaa leikata matalaksi, jolloin se on helppo suojata. Kesäleikkauksilla karsitaan liiallinen kasvu, terttuja varjostavat lehdet ja versot sekä pienimarjaiset tertut. Kasvin voima ohjautuu silloin jätettyjen rypäleiden kasvuun ja kypsymiseen. Koriste- ja peittokasvina kasvatettavaa viiniköynnöstä leikataan vähemmän.