Miksi kasvia leikataan?
Yksinkertaisinta on kasvattaa viiniköynnöstä koristekasvin tapaan ja harventaa vain versoja ja terttuja varjostavia lehtiä, mutta sato jää pieneksi.
Leikkaamaton kasvusto on liian tiheä etenkin kasvihuoneessa ja altis taudeille. Harvennetussa kasvustossa rypäleet saavat tarpeeksi valoa ja ehtivät kypsyä ennen talvea.
Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa leikata ja tukea viiniköynnös. Taimen voi kasvattaa esim. T- tai J-muotoon, ja runko voi olla 10–80 cm pitkä ja siitä voi kasvaa yksi tai useampi haara. Kaikkia kasvumuotoja leikataan kerran syys–kevättalvella ja ainakin pari kertaa kesällä.
Istuta ajoissa
Viiniköynnös ei tuota satoa ensimmäisenä kesänä. Voit jättää taimeen istutettaessa pari voimakkainta versoa.
Paras istutusaika on keväällä tai alkukesällä, mutta astiataimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Istuta kuitenkin syksyllä ajoissa, jotta taimi ehtii juurtua talven tuloon mennessä.
Leikkaus 1.–3. syys- tai kevättalvena
Kannusleikkaus (kuvasarja alla) on helppo ja muistuttaa pensasaidan kasvatusta. Lyhennä köynnöksen lepotilan aikana puutuneita, edellisen kesän versoja 2 silmun mittaisiksi. Yhteensä köynnökseen jää vain 10–20 silmua, jotka lähtevät kasvuun keväällä.
Tee kannusleikkaus syksyn lehtien putoamisen jälkeen, mutta ennen keväällä alkavaa silmujen turpoamista ja nestevirtauksen alkamista. Älä leikkaa enää huhti–toukokuussa, jolloin katkaistu oksa vuotaa runsaasti mahlaa.
Köynnös tulee vuosi vuodelta isommaksi ja lopulta pääversot tulevat liian vanhoiksi, jolloin niitä aletaan poistaa ja tyvestä annetaan kasvaa uusi runko tai runkoja vanhan tilalle.
Kesäleikkaukset
heinäkuun lopussa ja elokuussa edistävät rypäleiden kypsymistä. Jätä terttuoksaan tertusta eteenpäin vähintään 2, mieluummin 5–8 lehteä. Lehtihankoihin muodostuu parissa viikossa uusia pehmeitä verson alkuja, kuin tomaatin ”varkaita”, jotka poistetaan. Poista myös rypäleitä varjostavia lehtiä ja tyveltä kasvavat uudet versot (ellet halua kasvattaa uutta runkoa).
Jos rypäleitä on paljon, poista pienimarjaisimpia terttuja tai typistä niitä kärjestä. Riittää kun yhdessä versossa on 1–2 rypäleterttua. Jäljelle jääneet rypäleet ehtivät kypsyä varmemmin.
Kasvu loppuu itsekseen vasta syyspakkasiin. Edistä tuleentumista ja pysäytä köynnöksen pituuskasvu lyhentämällä latvoja elokuun alkupuolelta lähtien.