Viiniköynnöksen kasvatus

10.5.2016

Auringon lämpöön

viinipergola

Kestävät lajikkeet tuottavat satoa eteläseinustalla, pergolassa tai pilarissa. Istuta aremmat lajikkeet kasvihuoneeseen tai lasitetulle parvekkeelle.

Tue versot säleikköön tai rautalankoihin.

Syvä kasvualusta

Ravinteikas, humuspitoinen ja vettä läpäisevä, noin 50 cm syvä, mutta seinustalla vähintään 60 cm syvä. Peruslannoita ja kalkitse kasvualusta ennen istutusta. Latvialaiset lajikkeet kuten ’Zilga’ viihtyvät happamassa maassa (pH 5–6), muille sopii reilu kalkitus.

Istuta syvään

Kun juuripaakun päälle tulee vähintään 15 cm multaa, juuristo saa hyvän suojan talvikylmyyttä vastaan. Tue versot aluksi kepeillä. Kastele 1–2 kertaa viikossa juuriston syvyydeltä, kunnes taimi on juurtunut ja kasvattaa uusia versoja. Kun istutat useita taimia, sijoita ne vähintään metrin välein, sillä viiniköynnöksestä tulee rehevä ja runsasversoinen. Voit rajoittaa kasvua leikkaamalla.

Leikkaus helpolla tavalla

Kasvata viiniköynnöksen koristekasvin tapaan, jolloin leikkaustarve on vähäinen. Leikkaa puutuneita versoja syys- tai kevättalvella, sillä keväällä haavat vuotavat liikaa. Harvenna kesällä versoja ja lehtiä, jotta raakileet saavat valoa ja kypsyvät.

Talvisuojaus

Jotta köynnös valmistautuu ajoissa talvilepoon, levitä typetön syyslannoite jo elokuun alussa. Suojaa taimi ensimmäisinä talvina pakkasharsolla ja levitä juuriston päälle esim. kasa lehtiä, havunoksia tai turvetta. Levitä suojat maan jäädyttyä ja poista keväällä roudan sulettua.