Vadelman kasvatus

5.4.2017

Jalostettujen puutarhavadelmien marjat ovat selvästi isompia ja sato runsaampi kuin villivatuilla. Saat tuoreita marjoja heinäkuun loppupuolelta pitkälle elokuuhun. Nelihenkiselle perheelle riittää 10 taimea eli 5 metriä pitkä vadelmarivi, josta saa kesässä satoa 10–20 litraa.

Älä ota juurivesoja vanhasta kasvista, vaan hanki terveitä tarkastettuja taimia ja poista lähistöltä kasvintuhoojien vaivaamat villivatut. Valitse aurinkoinen kasvupaikka, jossa vattu on suojassa kylmiltä tuulilta. Istuta vatukon pohjoispuolelle vaikkapa isoja pensaita ja hedelmäpuita.

Katettu kohopenkki

Vadelma suosii kevyttä kivennäismaata. Kun kasvualusta on rikkakasvitonta sekä peruslannoitettua ja -kalkittua, vadelma pärjää tulevina vuosina melko niukalla lannoituksella. Käytä tarpeen vaatiessa kloorittomia moniravinteisia lannoitteita ja kalkitse.

Vadelma ei siedä seisovaa vettä eikä viihdy tiiviissä savi- tai hiesumaassa, kasvualustan pitää olla kuohkeaa. Älä siis istuta vadelmaa vettä keräävään notkoon. Salaojita pohjamaa, jos alueella on sateen jälkeen hitaasti kuivuvia lätäköitä. Kohopenkki parantaa aina lämpö- ja vesioloja. Kata penkki vaikkapa puuhakkeella, mustalla muovilla tai mansikkakankaalla, johon leikataan reiät taimia varten. Levitä aukkoja vähitellen.

  • kohopenkki 10–20 cm korkea, 100 cm leveä
  • multakerros 50 cm syvä, kevyttä kivennäismaaseosta, joka on peruslannoitettu ja -kalkittu, pH 5,5–6,5
  • taimien väli 50–60 cm
  • riviväli vähintään 200 cm, V-tuennassa väh. 250 cm

Istuta oikeaan syvyyteen

Istuta taimet entiseen kasvusyvyyteen. Varo että taimet eivät joudu liian syvälle eivätkä tyvessä olevat silmut vahingoitu. Kastele taimet istutuksen jälkeen niin, että juuristo kastuu kokonaan. Jatka kastelua viikoittain kunnes taimet ovat juurtuneet ja alkaneet kasvaa.

Astiataimia ei yleensä tarvitse leikata istutuksen yhteydessä, koska ne ovat jo haaroittuneita. Esipakatuille paljasjuurisille taimille tehdään keväällä istutusleikkaus, jolloin versot lyhennetään terveen silmun yläpuolelta, 20–30 cm maanpinnasta. Syksyllä istutetut taimet leikataan vasta seuraavana keväänä.

Kastele helteillä

Kastele vadelmaa kuivina kausina kesällä erityisesti raakileiden kehittyessä. Johda kasteluvesi maahan juuristolle, jotta kasvusto pysyy ilmavana ja kuivana. Torjut näin härmän ja harmaahomeen.

Tue korkeat versot

Yleensä vadelmat pitää tukea, sillä pitkät versot herkästi kaatuvat ja murtuvat tuulessa tai lumen painosta. Sen sijaan matalia pensastavia lajikkeita kuten ’Maurin Makea’ ei välttämättä tarvitse tukea.

Tavanomaisessa pysty- eli T-tuennassa versot kasvavat kahden langan välissä, jotka on kiinnitetty T-mallisiin tukitolppiin penkin päissä. Viritä langat 50 cm:n etäisyydelle toisistaan, yhdelle tai kahdelle korkeudelle.

Ammattiviljelijöiden suosimassa V-tuennassa marjovat ja kasvuversot erotetaan toisistaan, jolloin marjat on erityisen helppo poimia. Keväisin satoa tuottavat versot taivutetaan vinoon sivuille ja sidotaan tukilankoihin. Uudet versot saavat kasvaa vapaasti rivin keskellä.

Leikkaamalla runsas sato

Leikattu vadelmikko pysyy satoisana, terveenä ja helposti poimittavana. Leikkaa mieluiten varhain keväällä ennen kasvun alkamista.

Vadelman versot ovat kaksivuotisia. Ensimmäisenä vuonna ne kasvavat pituutta ja vasta toisena kesänä ne haaroittuvat, kukkivat ja marjovat. Sitten versot kuolevat. Poista keväisin satonsa antaneet, kuolleet versot sekä vioittuneet ja rivin ulkopuolelle karanneet versot maata myöten. Pidä vadelmarivi 40–50 sentin levyisenä, ja jätä uusia satoa tuottavia versoja enintään 20 rivimetriä kohti. Voit lyhentää korkeita versoja ylimmän tukilangan yläpuolelta, suunnilleen hartian korkeudelta, jotta yletyt noukkimaan ylimmät marjat.