Syksy on loistavaa istutusaikaa

12.9.2018

Syksy on useimpien taimien kannalta parasta istutusaikaa. Keväällä puutarhainnostus on yleensä suurimmillaan, mutta aika meinaa innokkaalla pihapuuhaajalla loppua kaikkien puutarhatöiden edessä. Syksyllä sadonkorjuun ohella ehtii paremmin istuttamaan ja uudistamaan puutarhaa.

Miksi istuttaa syksyllä?

Syysistutuksen hyötyjä on paljon:

  • Maa on kosteampaa ja paremmin työstettävää kuin keväällä.
  • Kastelua tarvitaan istutuksen jälkeen yleensä syksyisin vähemmän, kun luonto hoitaa kastelua itse.
  • Ilmojen viileneminen vähentää omalta osaltaan kasvien haihdutusta, sekä maan kuivumista.
  • Syksyllä on myös puutarhurinkin kannalta sopivammat työsäät rehkiä lapion varressa. Samalla voi ulkoilla ja nauttia puutarhan ruskasta.
  • Syysistutukset juurtuvat hyvin ennen talven tuloa ja ovat valmiina kasvuspurttiin heti keväällä. Näin ollen kukinnasta ja sadosta saa nauttia aiemmin kuin kevätistutusten kanssa.
  • Puita ja pensaita istuttaessa voi samalla taata ensi kevään kukkaloiston istuttamalla pehmeään, työstettyyn multaan myös kukkasipuleita.

Talvella haaveillaan keväästä ja suunnitellaan puutarhan uudistuksia, mutta silloin on usein autuaasti unohtanut, mikä paikka puutarhassa kaipaisikaan täydennystä ja muokkausta. Syksyllä kaikki puutokset ja uudistuksen tarpeet ovat vielä tuoreeltaan kesän jäljiltä muistissa.  Silloin tulee kiinnitettyä huomiota myös enemmän syyskesän kaunottariin ja kauniisiin ruskaväreihin, joita puutarhassa on myös hyvä olla.

Taimikaupoille mentäessä kannattaa pitää mielessä oman puutarhan tarpeet ja olosuhteet. Muuten syys-alennukset saattavat sekoittaa pään ja tulee hankittua yhtä ja toista heräteostosta. Aletaimia ei pelkästään kannata lähteä metsästämään, vaan kiinnittää eniten huomiota taimien kokoon ja kuntoon. Syksyllä taimet ovatkin ammattiliikkeessä yleensä kookkaampia ja näyttävämpiä, kuin keväällä.

Huomioita syysistutuksissa

Syysistutukseen soveltuvia kasveja ovat oikeastaan kaikki kasvit, jotka muutenkin pärjäävät puutarhassasi vallitsevalla kasvuvyöhykkeellä.  Jos kasvi on hieman talvenarka puutarhaasi, istutukset kannattaa tehdä viimeistään syyskuun aikana. Silloin taimet ehtivät vielä juurtumaan ennen talven tuloa. Tässä kohtaa täytyy tietenkin huomioida myös pitkä maamme ja puutarhan sijainti. Maan pohjoisimmissa osissa talvi tulee aiemmin, eikä kasveilla ole yhtä pitkää juurtumisaikaa kuin etelämmässä.

Syksyllä istutettaessa kasvien tyvelle ei saa jättää kuoppaa, joka kerää vettä. Tällainen on varsinkin herkemmille kasveille kohtalokasta, kun pakkaset koittavat. Täytä painanteet mullalla ja tiivistä hyvin. Voit jopa muotoilla pienen, rungosta poispäin viettävän keon kasvin tyvelle. Tämä ohjaa sadevedet pois ja auttaa juuriston talvehtimista.

Jos syysistutus jää myöhäissyksyyn voit varmistaa talvehtimista suojaamalla juuristoalueen. Talvisuojauksen voi tehdä siihen tarkoitetulla talvisuojaturpeella, kuorikatteella tai havuilla. Istutuksen yhteydessä kannattaa lisätä kasvualustaan syyslannoitetta.  Syyslannoite auttaa kasvia talvehtimaan ja lisää seuraavan kasvukauden satoa ja kukintaa. Maan kosteus on välttämätöntä kasvien juurtumiselle. Syksyn sateisuudesta riippuen, kastelu voi olla tarpeen myös syysistutuksille.

Pahimpia puutarhatuholaisia ovat jänikset ja muut jyrsijät.  Nämä veijarit tekevät hyvin helposti ja nopeasti selvää nuoresta hedelmäpuusta, koristepuusta tai mustikkapensaasta. Muista hoitaa myyräsuojaus sekä jänissuojaus verkoin ja suojaspiraalein!

Syksyisissä istutuspuuhissa oli Riina, puutarhan hoitoon hurahtanut kuopsuttaja, joka on onnekseen puutarhuri myös työaikana. Työ ja harrastus sulautuvat somasti yhteen, niin oikeassa elämässä kuin blogissakin. Lisää Riinan puutarhatarinoita voit lukea Versoja Vaahteramäeltä -blogista.