Ryhmäruusun istutus ja hoito

10.5.2016

Auringon lämpöön

Ryhmäruusu kukkii runsaasti ja kauan, kun se saa paljon valoa, lämpöä ja ravinteita. Maan tulee olla myös riittävästi kosteutta pidättävä, huolella kalkittu, kuohkea ja hyvin ojitettu. Jos pohjamaa on tiivistä, laita 20 cm kivimurskaa tai karkeaa soraa multakerroksen alle salaojitukseksi. Läpäisevä kasvualusta on hyvän talvehtimisen edellytys; vesi ei saa koskaan seisoa ruusupenkissä. Multakerroksen tulisi olla 50 cm, seinustalla 60 cm syvä. Peruslannoita ja -kalkitse maa jo ennen istutusta. Kalkitse niin, että maan pH on 6–6,5.

Istuta syvään

Ryhmä- eli jaloruusut on vartettu kestävään perusrunkoon. Kylmänarka jalonnuskohta erottuu muhkurana juurten ja varren välissä. Istuta taimi niin syvään, että jalonnuskohta jää noin 15 cm maan alle turvaan pakkasilta. Hyvin haarautunutta astiataimea ei yleensä tarvitse leikata istutuksen yhteydessä. Jos istutat paljasjuurisen taimen, leikkaa se kuten keväällä.

Kastele ja lannoita

Kastele istutuksen jälkeen helteillä pari kertaa viikossa, muulloin kerran viikossa, kunnes taimi on juurtunut. Anna vettä kerralla 10 litraa/taimi, jolloin maa kastuu koko juuriston syvyydeltä.

Kun ruusu on juurtunut ja kasvattaa uusi versoja, jatka kastelua tarpeen mukaan ja aloita lannoitus ruusulle sopivilla ravinteilla, sillä jatkuva kukinta kuluttaa kasvin voimia. Vaihda typpeä sisältävä lannoite elokuun alussa syys- tai PK-lannoitteeseen, mikä varmistaa kasvun päättymisen ajoissa ennen talvea ja talvehtimisen.

Kesäleikkaus

Poista kuihtuneet kukat, jotta kasvi suuntaa voimansa siementen sijasta kukintaan. Typistä kukkinut oksa ylimmän 5-lehdykkäisen lehden yläpuolelta – se edistää uusien kukkien kehitystä.

Poista kesällä mahdolliset perusrungosta kasvavat villiversot maan alta saakka.

Torju tuholaiset

Tuhohyönteiset, kuten kirvat ja kääriäistoukat, syövät tai imevät kukkanuppuja ja lehtiä. Tarkista lehtien alapinnat. Käytä vain tarvittaessa torjunta-aineita ja noudata niiden käyttöohjeita huolella.

Suojaa talveksi

Lisää syksyllä ruusun tyvelle hiekkapitoista multaa, jos maa on painunut. Pitkiä versoja voi lyhentää, jotta talvisuojaus helpottuu. Levitä suojat vasta maan pinnan jäädyttyä. Versoja ei kannata suojata liian aikaisin, etteivät ne ole kauan kosteassa ja alttiina kasvitaudeille. Kasaa ruusun tyvelle esim. talvisuojaturvetta 10–15 cm ja peitä oksat ilmavasti havuilla tai pakkaspeitteellä. Lumi on hyvä suoja, joten sitä voi myös kasata löyhästi.

Huolehdi, että kevättalven aurinko ei paahda kasveja talvisuojan alla. Poista suojia vähitellen ruusun päältä ja lopullisesti vasta, kun yöpakkaset ovat ohi ja maa sulanut.

Kevätleikkaus

Leikkaa ryhmäruusu varhain keväällä, ennen kuin silmut avautuvat. Poista kuolleet ja heikot oksat. Jätä ruusuun vähintään 3–5 vahvaa oksaa ja lyhennä ne 3–5 terveen silmun yläpuolelta.