Punajuuren kasvatus

9.4.2019

Punajuurikas on vuoden 2019 vihannes. Kelta- ja valkojuuri sekä sisältä puna-valkoinen ”raitajuuri” ovat punajuuren muunnoksia. Niiden juurimukulat ovat miedompia ja makeampia kuin punajuurella eikä mukuloista erity punaista väriainetta, betalaiinia. Myös mangoldi kuuluu juurikkaiden (Beta vulgaris) sukuun. Saat satoa jo kuukauden sisällä kylvöstä: nuoret lehdet ja varret ovat erinomaisia salaateissa ja kevyesti vokattuna! Mehevät juurimukulatkin valmistuvat vain noin 2 kuukauden kuluttua kylvöstä.

Kasvupaikka

Aurinkoinen suurimman osan päivästä. Juurikkaat ovat alkuaan merenrantakasveja. Ne kasvavat parhaiten, kun lämpötila on 15–20 astetta ja ilma on kosteaa. Juurikkaat ovat kasvualustan suhteen melko vaatimattomia. Paras kasvualusta on ilmava, hiekkainen multamaa tai hietamulta. Sekoita keväällä maahan lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaisesti. Levitä myös kalkkia kohtuudella, sillä liian korkea maan pH aiheuttaa punajuurelle rupea sekä boorin ja mangaanin puutetta. Sopiva pH on 6–7.

Kylvä suoraan avomaalle

Itäminen nopeutuu kun liotat siemeniä yön yli. Tee kylvö muokattuun, kevyesti kuivuneen maahan toukokuussa. Kun haluat varastoitavia juurikkaita, voit kylvää vasta kesäkuun puolivälissä, jolloin juuret eivät kasva liian suuriksi ja puudu. Kylvä siemenet 2–3 cm syvään vakoon, 4–8 cm:n välein. Mitä harvempaan kylvät, sitä isommiksi juuret mahtuvat kasvamaan. Riviväli 30 cm.

Hoito kasvukaudella

  • Peitä kylvös harsolla. Se nopeuttaa itämistä sekä estää kirppoja ja luteita vahingoittamasta pieniä taimia.
  • Harvenna taimia alkukesällä, kun niissä on noin kolme kasvulehteä. Yhdestä siemenestä kasvaa 2–4 taimea, mutta yksi-ituisia lajikkeita ei välttämättä tarvitse harventaa. Myös kylvönauhat vähentävät harvennustarvetta. Harvennetut mukulat kannattaa syödä lehtineen, sillä punajuuret ovat makeimpia pieninä.
  • Kitke rikkakasvit mahdollisimman pieninä.
  • Kastele helteillä haalealla vedellä. Viljelmä ei vaadi paljoa kastelua, mutta liian kuivassa maassa ei muodostu hyviä mukuloita.
  • Anna tarvittaessa moniravinteista lannoitetta. Juurikkailla yleinen boorin puute ilmenee lehtien ruskettumisena ja juuren pinnan ruskeina laikkuina.
  • Multaa juurimukuloiden niskat loppukesällä, jotta ne eivät puudu.

Sadonkorjuu

8–10 viikkoa kylvöstä lajikkeesta ja kasvuoloista riippuen. Korjaa juuret aurinkoisella säällä, jolloin nitraattipitoisuus on matalampi. Leikkaa lehtiruodit poikki läheltä juurimukulaa, mutta älä katkaise ohutta juurta mukulan kärjessä.

Varastointi

Vie mullasta puhdistetut mukulat viileään varastoon, jossa lämpötila on noin 2–5 astetta. Säilytys puhtaan turpeen tai hiekan seassa pitää mukulat kauemmin hyvänä. Suuret mukulat säilyvät jopa 6–8 kuukautta. Pakasta mukulat ohuina viipaleina tai keitettyinä.

Kypsentäminen

Nuoret ja tuoreet punajuuret kypsyvät melko nopeasti. Keitettäessä mukulasta irtoaa voimakasta punaväriä. Mukulat kannattaa keittää kuorineen, sillä ehyt kuori estää värin ja arvokkaiden ravinteiden liukenemista keitinveteen.

Käyttö

Tuoretta punajuurta voi nauttia raasteena tai sen voi marinoida viinietikalla. Pirteitä makupareja ovat puolukka, sitruuna ja omena. Punajuuri sopii hyvin muiden juuresten, kuten palsternakan, sellerin ja piparjuuren kaveriksi. Myös vahvat yrtit, kuten oregano, salvia, rosmariini ja timjami sopivat punajuuren seuraan.

Kuvitus: Ella Räty