Pilariomenapuu seinustalla

18.4.2013

Kauniisti kukkivat hedelmäpuut istutetaan paraatipaikoille koristekasvien joukkoon. Hillitysti kasvava ja pieni pilariomenapuu sopii erityisen hyvin pensaiden ja kukkien seuraan. Täysikokoisen pilariomenapuun latvus on pystyjen oksien ansiosta vain metrin leveä, joten puu mahtuu pienellekin tontille ja sen voi istuttaa jopa lähelle rakennuksia. Aurinkoisella, tuulensuojaisella seinustalla kukinta on runsasta ja hedelmät kypsyvät varhain.Tämän ryhmän valoisammalla puolella oikealla kasvavat pilariomenapuun lisäksi laikkuköynnös, vaaleankeltakukkainen pensashanhikki ja purppurahappomarja, joka hehkuu viininpunaisena koko kasvukauden.

 

Vasemman puolen varjoisalla seinustalla sijaitsevat siimeksessä viihtyvät lajit, kuten piippuköynnös, tuija, marjakuusi ja alppiruusu. Suunnitelmaan on lisätty kerrannaiskukkainen viinikärhö ’Purpurea Plena Elegans’, joka suosii puolivarjoista tai aurinkoista kasvupaikkaa.

  

Istutussuunnitelma 9 m2:n alalle

NroTaimiaTiheys
1. Piippuköynnös1 kpl1 kpl/m2
2. Viinikärhö1 kpl1 kpl/m2
3. Laikkuköynnös1 kpl1 kpl/m2
4. Kartiotuija1 kpl1 kpl/m2
5. Marjakuusi, matala4 kpl4 kpl/m2
6. Alppiruusu ’Haaga’1 kpl1 kpl/m2
7. Pilariomenapuu1 kpl1 kpl/m2
8. Pensashanhikki1 kpl4 kpl/m2
9. Purppurahappomarja3 kpl3 kpl/m2
1. Piippuköynnös (Aristolochia macrophylla) viihtyy syvässäkin varjossa. Se puhkeaa lehteen myöhään, mutta pysyy vihreänä pitkälle syksyyn. Korkeus 4–5 m. Vyöhykkeet I–IV (V).2. Viinikärhö ’Purpurea Plena Elegans’ (Clematis viticella) kukkii keski- ja loppukesällä. Korkeus 2–3 m. Vyöhykkeet I–V.3. Laikkuköynnös (Actinidia kolomikta) on saanut nimensä pinkki-valkolaikkuisista lehdistä. Se viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Korkeus 3–5 m. Vyöhykkeet I–III (IV).
4. Kartiotuija (Thuja occidentalis) on ainavihanta pieni havupuu. Väri vaihtelee lajikkeen mukaan tummanvihreästä keltaiseen. Vyöhykkeet I–IV.5. Marjakuusi (Taxus) viihtyy varjoisilla paikoilla. Havusta on saatavana mattomaisia, kohenevia ja pilarimaisia lajikkeita. Vyöhykkeet I–III.6. Alppiruusu ’Haaga’ (Rhododendron) kukkii kesäkuun puolivälissä. Ainavihanta pensas suosii hikevää, hapanta maata. Korkeus 150–200 cm. Vyöhykkeet I–V.
7. Pilariomenapuu (Malus domestica) on erityisen kapealatvainen puu, noin 3 metriä korkea pikkupuu. Saatavana eri aikaan kypsyviä kesä-, syys- ja talvilajikkeita. Vyöhykkeet I–III.8. Pensashanhikki (Dasiphora fruticosa) kukkii lähes koko kasvukauden valkoisin, keltaisin tai punaisin kukin. Kuvan ’Elizabeth’ on noin 70 cm korkea. Vyöhykkeet I–IV (V).9. Purppurahappomarja (Berberis thunbergii ’Atropurpurea’) on piikkinen, kaarevaoksainen pensas. Korkeus 100 cm. Vyöhykkeet I–III.