Papujen kasvatus

3.4.2018

Pavut (Phaseolus vulgaris) jaetaan korkeisiin salkopapuihin ja mataliin, noin 20–60 cm pensaspapuihin, joita ovat taitepavut, litteäpalkoiset leikkopavut ja keltapalkoiset vahapavut. Noin 2–4 metriä korkeat salkopavut ovat tukeen kiertyviä köynnöksiä. Salkopavut kannattaa istuttaa kasvihuoneeseen tai ainakin esikasvattaa, jotta sato ehtii valmistua. Pavuissa on paljon proteiinia, kuitua ja kivennäisaineita, lisäksi pakastettujen papujen rakenne pysyy hyvänä.

Kasvupaikka: Aurinkoinen suurin osa päivää. Kasvualusta kuohkea, vähintään 10°C lämmin, runsasravinteinen ja reilusti kalkittu, pH 6–7.

Ilman lämpötila: optimi 20–25 astetta, jolloin papu kasvaa nopeasti. Pavut ovat hallanarkoja sekä keväällä että syksyllä. Lisäksi ne ovat arkoja viileydelle ja voivat vioittua jo 2–3 asteessa. Peitä kasvit harsolla kylmällä säällä.

Esikasvatus: 2–3 viikkoa 15–20 asteessa. Esikasvatus aikaistaa satoa jopa kuukaudella, mikä on tarpeen pitkän kasvukauden tarvitsevilla salkopavuilla tai Pohjois-Suomessa. Kylvä siemenet esim. turveruukkuihin, jotka maatuvat kun taimet siirretään lopulliselle kasvupaikalle keväthallojen päätyttyä.

Kylvö suoraan avomaalle: Itäminen nopeutuu kun liotat siemeniä yön yli. Kylvä siemenet ulos vasta kesäkuun alussa, jolloin maa on vähintään 10 astetta lämmin. Kokeile kädellä tuntuuko multa lämpimältä. Kylvä siemenet 3–5 cm syvään vakoon, 8 cm:n välein. Riviväli 50 cm.

Salkopapu kylvetään harvempaan, 6–10 kpl/m2. Voit kylvää vaikkapa 5 siementä ryhmään seinustalle tai salon ympärille. Jätä ryhmien välille 30–40 cm. Tee salkopavulle tuki seipäistä, harvasta verkosta tai vaikka köynnöskehikosta.

Hoito kasvukaudella: Pidä harso kasvuston päällä kukintaan saakka, jos alkukesä on viileä. Kitke rikkakasvit. Kastele haalealla vedellä helteillä. Anna tarpeen mukaan moniravinteista lannoitetta. Typpeä ei tarvita paljon, sillä pavut voivat sitoa itse typpeä. Multaa taimet 10 sentin korkuisina. Kosteilla säillä papuja saattaa vioittaa harmaa- ja pahkahome sekä laikkutaudit.

Hoito kasvihuoneessa: lämpötila kasvukaudella noin 20 astetta, yöllä 15 astetta. Tiheitä kasvustoja voi harventaa poistamalla alalehtiä. Tuuleta, sillä kosteassa ja lämpimässä ilmassa papua saattavat vaivata punkit, ripsiäiset ja kirvat, joista ei yleensä ole haittaa avomaalla.

Sadonkorjuu: 7–10 viikkoa kylvöstä lajikkeesta ja kasvuoloista riippuen. Ensisato on suurin, sen jälkeen palkoja tulee syyskylmiin saakka jos lämpöä ja ravinteita riittää. Korjaa sato kun palot ovat isoja, mutta siemenet pieniä.

Jos haluat kuivatettavia siemeniä, kerää sato vasta kun siemenet ovat täysikokoisia ja palot tuleentuneet ruskeiksi.

Keitä pavut. Vatsakipua aiheuttava lektiini hajoaa keitettäessä ja muuttaa pavut helpommin sulavaan muotoon. Tuoreet, tuleentumattomat palot ja siemenet voi syödä, kun niitä on keitetty 3–10 minuuttia.

Kuivatut pavut on huuhdeltava ja liotettava väh. 12 tuntia, sitten keitettävä papulajista riippuen 20–75 minuuttia.