Onnistunut pölytys, suuri sato

5.4.2017

Hedelmiä ja marjoja tulee vain, jos kukat ovat kunnolla pölyttyneet. Kannattaa istuttaa aina vähintään kaksi saman kasvin lajiketta, sillä ristipölytys hyödyttää jopa itsepölytteistä kasvia. Ristipölytyksen ansiosta sato on suurempi ja laadultaan parempi. Houkuttele pölytyspuuhiin hyönteisiä. Varmista pölytys kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella täristämällä kukkia.

Jotta kasvi lisääntyisi, sen on tuotettava hedelmiä ja siemeniä. Se edellyttää, että kukat pölyttyvät sopivan kasvin siitepölyllä. Kukan pölyttyessä heteen siitepölyä kulkeutuu emin luotille, josta seuraa hedelmöitys.

Kasvit voivat pölyttyä eri tavoin. Itsepölytteisiä kasveja ovat esim. kaura, vehnä ja ohra. Itsepölytys tapahtuu yhden kukan sisällä. Ristipölytyksessä tarvitaan toisen samaa kasvilajia olevan kasvin siitepölyä. Tällöin esimerkiksi mehiläisistä on hyötyä, koska ne vierailevat useissa kasveissa ja kuljettavat siitepölyä kukasta toiseen. Useimmat hedelmäpuut ovat ristipölytteisiä tai vain osittain itsepölytteisiä, jolloin mm. omenatarhassa on oltava vähintään kahta eri lajiketta.

Pölytyksen tekevät hyönteiset tai tuuli. Hyönteispölytteinen kasvi houkuttelee pölyttäjiä hakemaan kukasta mettä tai siitepölyä, jolloin kukat ovat isot, tuoksuvat ja värikkäät. Kukassa käyvä hyönteinen pölyttää kasvin täristämällä heteitä. Lisäksi hyönteinen kuljettaa siitepölyä kukasta ja kasvista toiseen, jolloin tapahtuu ristipölytystä.

Tuulipölytteiset kukat ovat yleensä mitättömän värisiä, pieniä ja tuoksuttomia, koska ne eivät houkuttele hyönteisiä. Tuuli pölyttää esimerkiksi tyrnin, koivun ja männyn.

Valtaosa kasveista hyötyy hyönteispölytyksestä. Joillekin kasveille pölyttäjät ovat täysin välttämättömiä eikä satoa ja siemeniä tule ilman pölyttäjiä. Tällaisia ovat mustikka, puolukka ja manteli. Osa kasveista pölyttyy ilman hyönteisiä, mutta niidenkin sadosta tulee selvästi isompi hyönteispölytyksen ansiosta. Tällaisia ovat mm. omena, herukat ja vadelma.

Perusteellinen pölytys parantaa hedelmien muotoa, kokoa ja laatua. Eräässä tutkimuksessa verrattiin mehiläisten pölyttämiä ja ei pölyttämiä mansikoita. Tasainen ja runsas pölytys vähensi mansikoiden epämuodostumia, niistä tuli isompia, kiinteämpiä ja paremmin säilyviä, väri parani ja sokeripitoisuus kasvoi.

Parhaimpia pölyttäjiä ovat hyönteisistä kimalaiset, mehiläiset, perhoset, kukkakärpäset, monet kovakuoriaiset ja kärpäset. Pölytyksessä voivat avustaa hyönteisten lisäksi muurahaiset, linnut, nisäkkäät ja jopa vesipisarat. Pölyttäjähyönteiset liikkuvat mieluiten aurinkoisella, lämpimällä ja tyynellä säällä, joten kukinta-ajan sää ja pölyttäjien määrä vaikuttavat merkittävästi satoon.

Houkuttele pölyttäjiä istuttamalla keväällä ja alkukesällä kukkivia kasveja, kuten hedelmäpuita, koriste-omenia, herukoita, karviaista, pensasmustikoita ja aroniaa. Ripusta lisäksi puuhun mehiläis- tai perhospönttö.

Ryhdy itse pölyttäjäksi. Pölyttäjiä on vähän suljetuissa tiloissa, kuten lasitetulla parvekkeella, kasvihuoneessa ja muovitunnelissa. Varmista kukkien pölyttyminen täristämällä kevyesti kasvia, tai siirrä siitepölyä kukasta toiseen vanupuikon tai siveltimen kärjellä.