Luonnonmarjat puutarhassa

17.6.2012

Lakka, mesimarja ja karpalo nyt käden ulottuvilla!

Hyötytarhan sydän voi yllättäen olla metsämarjakeidas. Omalle puutarhatontille saa hienoa vaihtelua herkullisilla arktisilla marjoillamme.

Puutarhurisi valitsema -tuotteista saat kotipihaan tänä keväänä jotain aivan erilaista! Upeita arktisia makuja pääset poimimaan juuri sieltä mistä haluat, vaikka kotipihalta tai parvekkeelta. Lakan, mesimarjan ja karpalon Suomessa viljeltyjä laadukkaita taimia on Viherrinki-myymälöissä saatavana erinomaisina ruukkutaimina. Karpalot on kasvatettu kätevästi amppeleihin, jolloin pääset ihastelemaan marjojen lisäksi viehkeää kukintaa ja upeaa syysväriä. Viherrinki-myymälästäsi saat lisävinkit miten muotoilet hienon marjakeitaan omalle pihallesi!

Runsasarominen mesimarja viihtyy puutarhan varjoisissa ja kosteutta pidättävissä paikoissa. Lakat metsäpuutarhassa esimerkiksi alppiruusujen äärellä, karpalot vaikka runsaissa ruukuissa. Suomalaiset marjat tulevat tutuiksi lapsille jo kotipuutarhasta poimittuna. Silloin kun suolle ei itse pääse oman pihan herkkutarha pitää makumuistot virkeinä!

Amppelissa kasvavat karpalot ovat niin lähellä, että marjojen kypsymistä on helppo tutkiskella. Mesimarjan jäljittelemätön maku kiehtoo varmasti, mutta sitä harvoin pääsee maistamaan. Nyt jokainen kotipuutarhurikin saa hyödyntää ja ihastella näitä aromeja. Mausta vaikka kesäinen juhlajuoma aromikkaaksi omilla mesimarjoilla. Muista herkutella! Nykytutkimuksen mukainen terveysvinkki kuuluu: ”Nauti jälkiruokakulhollinen marjoja päivässä!” Marjat ovat vähäenergisiä ja runsaskuituisia herkkuja, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja ja flavonoideja.

Lakka on upea vaikka ruukkuun istutettuna. Anna kukkiva näyttävä lakkaistutus äitienpäivälahjaksi ja niin tuoreita marjoja on tarjolla juhannuksena. Sadonkorjuun jälkeen voit istuttaa taimen väljemmin vaikka parvekelaatikkoon.

Lakka/hilla/muurain
Rubus chamaemorus

Kukinta: Kauniit valkeat kukat kesäkuussa. Suojaa harsolla jos halla uhkaa.

Kasvupaikka: Kostea, hapan kasvualusta, esimerkiksi Kekkilän Havu ja Rodomulta. Sopii alppiruusujen ja hortensioiden seuraan. Kokeile kasvatuspaikaksi muovilla vuorattua allasta, jossa turvetta vähintään 30 cm. Kitke rikkakasvit.

Hoito: Lisää karkeaa turvetta juurelle syksyisin. Kuohkeuta kasvualustaa puutarhatalikolla.

Sadonkorjuu: Sato on nautittavan kypsää heinäkuussa kullankeltaisena herkkuna.

Viherringistä komeat kukintaansa aloittavat suomalaiset 2 litran astiataimet! Jokaisessa ruukussa on istutettuna hede- ja emitaimia marjomisen varmistamiseksi.

Mesimarja
Rubus arcticus

Kukinta: Ihanat vaaleanpunaiset kukat kesäkuussa.

Kasvupaikka: Hapan maa. Istuta marjapensaiden tai omenapuiden varjoon kosteutta pidättävään maahan. Kitke rikkakasvit. Sopii myös amppelikasviksi.

Hoito: Lannoitusta hyvin vähän, marjalannoitetta tai maatunutta luonnonlannoitetta. Huolehdi tasaisesta kosteudesta.

Sadonkorjuu: Marjat kypsyvät noin 5–6 viikon kuluttua kukinnasta. Pääsato valmistuu heinäkuun lopulla. Marjat poimitaan täysin kypsinä, eli hiukan kiiltävinä ja pehmeähköinä. Marjat kerätään kantoineen.

Puutarhurisi valitsema -tuoteperheen mesimarjaruukuissa on kahta eri lajiketta varmistamassa pölytystä. Lisäksi avuksi kaivataan pölyttäviä hyönteisiä, mutta kukkien tuoksu houkuttelee ne kyllä paikalle.

Viherringistä vahvat suomalaiset 2 litran astiataimet tänä keväänä!

Karpalo
Vaccinium oxycoccos

Kukinta: Vaaleanpunaiset tähtimäiset kukat. Kaunis syysväri.

Kasvupaikka: Avoin, aurinkoinen. Taimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Hapan turvemaa.

Hoito: Vaali amppelikarpaloa kuten muitakin amppelikasveja ja pidä kasvualusta tasaisen kosteana. Amppelissa kasvava karpalo säilyy talven yli lumella peitettynä ulkona.

Sadonkorjuu: Loppusyksystä tummanpunaiset mehukkaat marjat. Säilyvät erinomaisesti. Karpalon marja sisältää runsaasti C-vitamiinia.

Viherrinki-myymälöissä viehättävät amppeli-karpalot!