Lakka, hilla tai suomuurain – rakkaalla lapsella on monta nimeä – on myös ihastuttava puutarhakasvina. Yksikotinen lajike ’Nyby’ pölyttää itse itsensä ja tuottaa marjoja, mutta yleensä lakka on kaksikotinen eli hede- ja emikukat sijaitsevat eri kasveissa. Viherringin Puutarhurisi valitsema – lakkaruukuissa on jokaisessa istutettuna hede- ja emitaimia marjomisen varmistamiseksi. Lajikkeet norjalaisia Fjellgull (emi) ja Apollen (hede) sekä osassa ruukkuja Fjordgull + Apolto.
Kasvupaikka
Lakka tarvitsee kostean ja hapan kasvualustan ja valoisan kasvupaikan. Voit istuttaa lakan taimia muiden happaman kasvualustan kasvien, kuten alppiruusujen tai hortensioiden seuraan. Kasvualustaksi sopii esimerkiksi Kekkilän Havu- ja Rodomulta tai luonnonturve.
Kasvatuspaikaksi voit myös valmistaa muovilla vuoratun altaan: Upota maahan puukehikko, joka on n. 30 cm syvä. Jätä kehikon reunat 10 cm maanpinnan yläpuolelle. Vuoraa kehikko muovilla, pistele pohjaan reikiä, jotta allas ei täyty kokonaan sadevedestä. Täytä allas happamalla kuohkealla kasvualustalla, kastele kasvualusta hyvin ja istuta taimet. Altaassa kasvualusta on helppo pitää riittävän kosteana ja rikkakasvit eivät leviä lakkakasvuston sekaan.
Hoito kasvukaudella
Koko kasvukauden ajan on kasvualustan pysyttävä kosteana 20-30 cm syvyydeltä. Lakka tarvitsee hyvin vähän ravinteita. Moniravinteiset marjakasvilannoitteet sopivat, mutta hyvin pienillä määrillä, eli alle 1 dl neliömetrille. Muista kitkeä rikkakasvit, niiden kanssa lakka ei pysty elintilasta kilpailemaan.
Lakkasatoa uhkaa pahiten kukinnan aikaan sattuvat yöpakkaset. Hallaharsojen käyttö alkukesän kylminä öinä on suositeltavaa.
Syksyisin kannattaa lakkakasvustolle lisätä karkeaa turvetta ja kuohkeuttaa kasvualustaa talikolla. Vaikka lakka viihtyykin hyvin kosteassa turpeessa, ei kasvualusta kuitenkaan saa muuttua tiiviiksi ja ilmattomaksi.
Talveksi kasvustoa ei tarvitse suojata lainkaan. Lakka tiputtaa lehtensä syksyllä ja turpeen pintaan ilmestyvät pienet punaiset silmut. Näistä silmuista alkaa taas uusi kasvu keväällä.
Sadonkorjuu
Sato kypsyy nautittavaksi heinäkuun lopulla. Lakat ovat parhaimmillaan tuoreena, mahdollisimman vähän käsiteltyinä. Kaunis ja raikkaanvärinen marja sopii koristeeksi erilaisiin ruokalajeihin. Lakka säilötään pakastamalla, keittämällä hilloksi tai mehuna. Lakan arvokasta siemenöljyä käytetään kosmetiikkatuotteiden valmistuksessa. Marja sisältää puolukan tavoin luontaisesti bentsoehappoa, jolloin lakka säilyy survottuna omassa mehussaan viileässä varastoituna.
Lakka on hyvä C-vitamiinin lähde. Reilu desilitra kullankeltaisia marjoja kattaa päivittäisen C-vitamiinintarpeen