Kärhöt kasviryhmässä

18.4.2013

Ohutversoiset kärhöt ovat erityisen monikäyttöisiä köynnöksiä, sillä ne eivät tukahduta alleen pensaita ja puita joiden oksilla ne kiipeilevät. Kärhöt viihtyvät myös maata myöten kasvaessaan ja jopa aurinkoisella seinustalla, kun niiden juuristoa varjostavat vaikkapa pienet pensaat ja perennat, ja kasvualusta on vähintään 60 sentin syvyydeltä hikevää ja runsasravinteista multaa.

 

Tämä elokuussa kuvattu piha-alue jää osan päivästä varjoon, mikä tekee siitä ihanteellisen kasvupaikan useimmille kasveille. Sinikukkainen tiukukärhö on saanut tuekseen ison puistosyreenin. Suunnitelmaan lisätyn kiinankeltakärhön taas annetaan kasvaa maata myöten. Nämä kärhöt kukkivat keskikesästä syyspakkasiin.

Valkokukkaisen pallohortensian sijaan ryhmään sopisi myös muutoin samankokoinen ja -näköinen, mutta punakukkainen pallohortensiapensas.

Keväällä ryhmässä kukkivat ensimmäisinä krookukset, sitten tulppaanit ja toukokuun lopulla sammalleimu. Valko-vihreäkirjavat kuunliljat piristävät väreillään istutuksia koko kasvukauden. Aivan viimeisenä ryhmässä kukkivat kilvan kiinankeltakärhö ja syysmaksaruoho.

  

Istutussuunnitelma 8 m2:n alalle

NroTaimiaTiheys
1. Puistosyreeni1 kpl1 kpl/m2
2. Tiukukärhö ’Arabella’1 kpl1 kpl/m2
3. Pallohortensia4 kpl4 kpl/m2
4. Sammalleimu6 kpl6 kpl/m2
5. Kiinankeltakärhö1 kpl1 kpl/m2
6. Syysmaksaruoho6 kpl6 kpl/m2
7. Kuunlilja ’Albopicta’6 kpl6 kpl/m2
8. Kevätsahramit50 kpl 
9. Tulppaanit20 kpl 
1. Puistosyreeni (Syringa x henryi) puhkeaa kukkaan kesä–heinäkuun vaihteessa. Liilat, pinkit tai valkoiset kukat. Korkeus 3–5 m. Vyöhykkeet I–VII.2. Tiukukärhö ’Arabella’ (Clematis x diversifolia) kukkii jopa kesäkuusta syyspakkasiin. Korkeus 2 m. Vyöhykkeet I–V.3. Pallohortensia (Hydrangea arborescens), isot valkoiset kukinnot heinä–syyskuussa. Korkeus 100 cm. Vyöhykkeet I–III.
4. Sammalleimu (Phlox subulata), vaalean–tummanpunaiset, liilansiniset tai valkoiset kukat toukokuun lopussa. Korkeus 10–20 cm.5. Kiinankeltakärhö (Clematis tangutica) kasvaa tässä maata myöten. Se kukkii kesäkuun lopulta myöhäissyksyyn. Versot 3–5 m. Vyöhykkeet I–V.6. Syysmaksaruoho (Sedum-risteymä), tämä perenna kukkii elo–lokakuussa. Korkeus 30 cm.
7. Kuunliljat (Hosta) ihastuttavat lehdistöllään, joka voi olla keltainen, sininen, vihreä ja lähes täysin valkoinen. Korkeus noin 30–100 cm lajikkeesta riippuen.8. Kevätsahrami eli krookus (Crocus vernus) mahtuu mihin tahansa kasviryhmään. Krookukset kukkivat pian lumen sulettua. 10–15 cm.9. Tulppaanien (Tulipa) kukkien värikirjo on ehtymätön. Kukinta huhti–toukokuussa. Korkeus 20–90 cm.