Kärhöjen istutus ja leikkaus

16.5.2014

Kärhöt (Clematis) menestyvät lämpimällä itä- tai länsiseinustalla tai istutettuina puiden ja pensaiden juurelle tai pilarissa kukkien joukossa. Kärhö voi myös peittää maata tai kasvaa ruukussa. Istuta auringon paahteessa taimien eteen matalia pensaita tai perennoja, jotta juuristo pysyy riittävän viileänä.

Kasvualustan tulee olla runsasmultainen ja hikevä sekä vähintään 60 cm syvä seinustalla ja 40 cm syvä avomaalla.

Istuta kärhöt entiseen syvyyteen, paitsi loisto- eli jalokärhöt sekä lyhty- ja tiukukärhöt, joiden juurenniska tulee 15–20 cm maanpinnan alle (ks. kuva). Näin niiden kylmänarka paksu juuristo on suojassa pakkasilta. Kannattaa myös sekoittaa istutuskuopan pintamultaan reilusti hiekkaa, joka suojaa lakastumistaudeilta.

Istutus

Istutusleikkaus

Taimet ovat yleensä astiataimia, joten istutusleikkaus ei ole välttämätön, mutta se tekee juuristosta vahvemman, kun kärhöt eivät kuluta kaikkia voimiaan kukkimiseen heti ensimmäisenä vuonna. Seuraavina kesinä kasvu ja kukinta on sitäkin vahvempaa. Lyhennä versot istutettaessa suunnilleen 30 sentin korkeudelta maan pinnasta tai 2–3 silmuparin yläpuolelta.

Hoitoleikkaukset

Ryhmä 1 – ei leikata vuosittain

  • Atragene-sektion pienikukkaiset, kevätkesällä kukkivat lajit kuten alppi-, kruunu-, korean- ja siperiankärhö sekä tarha-alppikärhöt mm. ’Albina Plena’, ’Bill MacKenzie’, ’Lemon Beauty’, ’Lemon Dream’ ja ’Pamela Jackman’.

Ryhmä 2 – leikataan keväällä terveen, pullean silmun yläpuolelta 50–100 cm:n korkeudelta

Jos versot ovat paleltuneet, voit leikata ne elävään osaan saakka tai maata myöten. Menetät vain aikaisimman kukinnan.

  • Aikaisin kesällä kukkivat Patens-Ryhmän isokukkaiset loistokärhöt, esim. ’Dr Ruppel’, ’Fujimusume’, ’H.F. Young’, ’Ivan Olsson’, ’Madame Le Coultre’, ’Marie Boisselot’, ’Multiblue’, ’Nelly Moser’, ’Omoshiro’, ’Summerdream’, ’The President’, ’Valge Daam’ ja ’Westerplatte’.

Ryhmä 2

Ryhmä 3 – alasleikkaus keväällä 0–20 cm:n korkeudelta

Ryhmän kärhöjen kukat kehittyvät samana kesänä kehittyviin versoihin, ja ne kukkivat keski- ja loppukesällä.

  • Viinikärhöt, kuten ’Purpurea Plena Elegans’
  • Kello- ja tiukukärhöt ’Arabella’, ’Juuli’, ’Sweet Summer Love’ jne.
  • Lyhtykärhöt mm. ’Princess Diana’
  • Mantsuriankärhö
  • Lumikärhö ’Paul Farges’ (Summer Snow)
  • Myöhäiset isokukkaiset loistokärhöt, esimerkiksi ’Blue Angel’ (’Blekitny Aniol’), ’Blue Belle’, ’Comtesse de Bouchaud’, ’Hagley Hybrid’, ’Huldine’, ’Jackmanii’, ’Justa’, ’Kardynal Wyszynski’, ’Romantika’, ’Rouge Cardinal’ ja ’Ville de Lyon’.

Ryhmä 3