Istuta nyt – nauti keväällä

26.6.2012

Kukkasipulivalikoimat ovat nyt herkullisimmillaan. Valitse mieleisesi ja varmista, että puutarhasi hehkuu heti kevään koittaessa.

Oikea paikka ja oikea aika

Onko kukkasipuli ostos joskus tuottanut pettymyksiä? Syynä saattaa olla liian myöhäinen tai liian aikainen istutus. Vai onko kasvualusta ehkä ollut väärä? Sipulikukka valikoimista löytyy lajeja lähes paikkaan kuin paikkaan, kunhan tuntee niiden kasvupaikka vaatimukset.

Vaatimattomat pikkusipulit, kuten sinililjat, kevättähdet tai lumikellot ilmaantuvat vielä harmaalle nurmikentälle kevät keväältä sankempina joukkoina julistamaan voittoa talvesta. Ne eivät vaadi kasvupaikaltaan juuri muuta kuin kohtuullisesti kevätkosteutta ja leviävät tehokkaasti muodostaen runsaasti sivusipuleita.

Pensaiden alustoja pilkuttavat posliinihyasintit, lehtolaukat, krookukset tai pienet kasvitieteelliset tulppaanit. Ne eivät ole vaativia kasvualustansa suhteen, muuta talvehtivat parhaiten lehtikarikkeen suojaamina.

Ylväät suurikukkaiset tulppaanit, komeat pikarililjat ja tuoksuvat hyasintit vaativat hyvän multavan maan, runsaan lannoituksen ja kuivina kausina myös kastelua. Näille kaunottarille löytyy oikea sijainti perennapenkistä vaikkapa myöhemmin kesällä kukkivien perennojen lomasta.

Oikea istutusaika on maan jäähdyttyä mutta ei vielä jäädyttyä. Sipulin pitää ennättää juurtua enne talven tuloa. Kuiva ilmava lehtikarike istutuspaikan päällä pitää maan sulana pidempään ja edistää sipulien juurtumista. Maatuvista lehdistä istutus saa uutta humusta ja ravinteita.

Lannoita, kalkitse ja hoivaa

Sipulilla on tumman kuorensa alla varastossa mahtava kasvulataus. Sitä on viljelmällä ruokittu runsaasti ja puutarhaasi saapuessaan se on valmistautunut upeaan kukintaan. Sen hyvinvoinnista on kuitenkin pidettävä edelleen huolta. Kasvualusta kalkitaan ja lannoitetaan sipulikukkaravinteella istutuksenyhteydessä. Sipulit istutetaan riittävän syvään, multaa tulee sipulin päällä olla kaksi kertaa sen paksuuden verran. Liian pintaan jäänyt sipuli on pakkasen armoille tai saattaa kärsii keväällä kuivuudesta.

Jos syksy on kuiva, tarvitsevat sipulit juurtuakseen kastelua.

Useimmat pikkusipulit lisääntyvät sivusipuleista omia aikojaan. Niitä voi kaivaa esiin ja istutella uusille kasvupaikoille. Narsissit muodostavat myös runsaasti sivusipuleita ja kehittävät muutamassa vuodessa niin tiiviin ryppään, että kukinta alkaa ilmanhoitoa hiipua. Kolmen- neljän vuoden välein rypäs kaivetaan ylös ja jakamisenjälkeen istutetaan uudelleen.

Tulppaanien kukinta heikkenee yleensä jo parin vuoden kuluttua. Nekin on syytä ottaa ylös, istuttaa kookkaat sipulit takaisin ja viedä pienet jakosipulit vaikka kasvimaan laitaan kasvamaan ja komistumaan. Lannoitusta ne vaativat runsaasti.