Herkuttele hunajamarjoilla

6.4.2018

Hunajamarja on kesän ensimarja. Maukasta satoa pääsee poimimaan jo kesäkuun puolivälissä jopa ennen aikaisia mansikoita.

Uusien lajikkeiden marjat ovat hedelmäisen kirpeitä, sopivasti makeita ja samalla hapokkaita – siis oikeita herkkumarjoja. Ne maistuvat kuin vadelman, pensasmustikan ja mustaherukan risteytykseltä. Hunajamarjan sato sopii tuoreena napostelun lisäksi myös leivontaan, jälkiruokiin sekä pakastukseen. Satoa kehittyy jopa 4-5 kg/ täysikasvuinen pensas.

Huom. Poimi marjat vasta 7-10 päivää värittymisen jälkeen, sillä parhaimmat aromit kehittyvät täysin kypsiin marjoihin.

Huikea ravintoarvo

Hunajamarja on antioksidanttien runsaudensarvi: Sen marjat sisältävät jopa kaksi kertaa
enemmän antioksidantteja kuin luonnonmustikat. Fenolihappoja siinä on kaikista marjoista eniten. Se sisältää myös runsaasti C- ja A-vitamiinia, kuitua ja kaliumia sekä merkittäviä määriä kalsiumia, magnesiumia, mangaania, rautaa, sinkkiä ja kuparia.

Hunajamarjan viljelyä ja käyttöä on kehitetty hyvällä menestyksellä erityisesti Pohjois-Amerikassa. Hunajamarja tunnetaan siellä nimillä honeyberry, haskap ja edible blue honeysuckle. Internetistä löytyy runsaasti englanninkielisiä ruokareseptejä tälle monikäyttöiselle ja terveelliselle uutuusmarjalle. Tässä internetin suosituimmat reseptisivustot  Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Kanadassa ja USA:ssa käytettäviä mittayksikköjä:

  • 1 US cup = 2,4 dl
  • tsp teaspoon = teelusikka, tl
  • tbsp tablespoon = ruokalusikka, rkl (15 ml)

Hunajamarja piirakan täytteenä

  • 1 litra hunajamarjoja
  • 3,5 dl sokeria
  • 4 rkl maissitärkkelystä (tai 3 rkl perunajauhoa)
  • 0,5 dl hunajamarjamehua

Hunajamarjoissa on miltei kaksinkertaisesti mehua kuin muissa marjoissa, minkä vuoksi pakastetut hunajamarjat käyvät leivontaan tuoreita marjoja paremmin. Jos piirakan täytteeksi laittaa tuoreita hunajamarjoja, niistä valuu mehua vielä kypsennyksen jälkeen. Sulata jäiset hunajamarjat ja siivilöi niistä irtoava mehu erilleen. Voit nauttia ylitse jäävän mehun sellaisenaan tai muiden marjojen ja hedelmien kera.

Kiehauta sulaneet ja valutetut hunajamarjat sokerin kera. Sekoita suurusteena toimiva maissitärkkelys mehuun ja lisää seos keitokseen. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes keitos sakenee. Jäähdytä hieman ja kaada piirakkapohjan päälle.

Hunajamarja-hillo

  • 5 dl hunajamarjoja (jäisiä)
  • 5 dl sokeria
  • 0,6 dl sitruunamehua

Mustikkahillon reseptit käyvät hunajamarjalle. Hillosta tulee kiinteämpää, kun käytät pektiiniä sisältävää hillosokeria. Herkullinen makuyhdistelmä syntyy myös hunajamarjasta ja mustikasta suhteessa 1:1.

Kuivatut hunajamarjat

Kuivatut hunajamarjat on kirpeän maukas välipala, täpötäynnä antioksidantteja. Ne maistuvat hyviltä sellaisenaan. Jauhettuna kuivat hunajamarjat käyvät lähes mihin tahansa: puuroon, mysliin, kakkuun, kekseihin, sämpylöihin ja leipiin sekä salaatteihin, jäätelöön ja pirtelöön, jopa suklaaseen.

Hunajamarja-smoothie 1

  • 1 lasi hunajamarjoja
  • 0,5 lasia mansikoita
  • 0,5 lasia vadelmia
  • 2 lasia kookosmaitoa
  • 0,5 lasia kreikkalaista jogurttia
  • 1 rkl chian siemeniä
  • Hunajaa
  • 8 jääkuutiota

Marjat tuoreita tai pakastettuja. Valmista aineksista tehosekoittimessa tasainen seos.

Hunajamarja-smoothie 2

  • 2,5 dl hunajamarjoja (jäisiä)
  • 2,5 dl mansikoita
  • 5 dl maitoa
  • 2,5 dl jogurttia
  • 1 dl kirsikkamehua
  • 0,5 dl hampun, chian ym. siemeniä
  • 0,5 dl hunajaa
  • 8 jääkuutiota

Valmista aineksista tehosekoittimessa tasainen seos.

Hunajamarja-salaattikastike

  • 1 dl hunajamarjoja murskattuna
  • 3 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • ½ tl sokeria
  • 1 tl Dijon-sinappia
  • Suolaa ja/tai pippuria maun mukaan

Dijon-sinapin voi korvata muulla sokeroimattomalla, vahvalla sinapilla. Sekoita ainekset tehosekoittimessa. Tämä vinaigrette sopii kaikenlaisille kasviksille. Mausta sillä vaikkapa pinaatti-pähkinäsalaatti.

Pinaatti-pähkinä-salaatti

  • 1 pussi baby-pinaattia (noin 100 g)
  • 2 dl murskattuja pekaanipähkinöitä
  • 1 dl silputtua punasipulia
  • hunajamarja-salaattikastiketta