Herkullisen kaunis pensaskirsikka

5.4.2017

Kauniilla pensaalla on monta paikkaa puutarhassa. Pensaskirsikka viihtyy hyvin perinteisessä hedelmätarhassa, mutta yhtä hyvin hienosti kukkiva pensaskirsikka käy valoisalle etupihalla sisäänkäynnin yhteyteen. Tai koristepensaiden ja perennojen seuraan tai vapaasti kasvavaksi aidanteeksi. Kukinta alkaa Etelä-Suomessa yleensä varhain toukokuussa. Aurinkoinen paikka takaa runsaan kukinnan, loppukesällä kypsyvän marjasadon ja hehkuvat ruskavärit.

Kestäviä lajikkeita myös Pohjois-Suomeen. Pensaskirsikat talvehtivat erinomaisesti Etelä-Suomessa vyöhykkeillä I–III. Kestävimmät menestyvät myös pohjoisempana vyöhykkeillä IV–V, ja pensaskirsikka Pohjolan Helmi (’Schedraja’) on tuottanut marjoja Lapin Sallassa vyöhykkeellä VI. Tämän kevään uutuus ’Carmine Jewel’ on kotoisin Kanadasta ja menestynee Oulussa saakka.

Helppohoitoisia ja terveitä. Lapsikin yltää poimia kirsikoita 1–2 metriä korkeista pensaista. Marjat on helppo suojata pikkulinnuilta verkoilla ja oksien leikkaus sujuu kuin leikiten. Puutarhurisi valitsemat kirsikat ovat terveitä, joten kasvinsuojeluaineita ei juuri tarvitse levitellä. Kun kirsikka on istutettu peruslannoitettuun ja -kalkittuun puutarhamultaan, se tarvitsee myöhemmin vähän täydennyslannoitusta. Alkukesällä sitä voi ravita jollain yleislannoitteella, mutta elokuussa enää typettömällä tai vähätyppisellä marjakasvi- tai syyslannoitteella.

Vähäinen leikkaustarve. Poista murtuneet ja kuivuneet oksat milloin tahansa. Voit myös harventaa liian tiheää oksistoa. Leikkaa paksut oksat elokuussa, koska keväällä kirsikoiden leikkaushaavat vuotavat voimakkaasti.

Istuta vähintään kaksi kirsikkalajiketta lähekkäin. Vaikka pensaskirsikat ovat itsepölytteisiä, ristipölytyksen ansiosta sadosta tulee isompi. Pienikokoisia pensaskirsikoita mahtuu tontille useita. Kun kukkien pölytys onnistuu hyvin, esimerkiksi pensaskirsikka Pohjolan Helmi tuottaa parhaimmillaan 10–15 kg marjoja.

Pensaskirsikoiden marjat ovat lajikkeesta riippuen joko amarelli- tai morellityyppiset. Amarellien marjat ovat kirkkaanpunaiset ja mehu väritöntä. Esimerkiksi suklaakirsikka on morellityyppiä: sen marjat ovat tummanpunaiset, kypsinä ruskeasävyiset ja mehu on tummanpunaista. Etelä- ja Lounais-Suomessa varhaisimpien lajikkeiden marjat alkavat valmistua jo elokuun alkupuolella. Kun marjojen antaa kypsyä kunnolla, niistä tulee makeat ja aromikkaat.

Omajuurisia pensaskirsikoita Viherringin myymälöistä. Omilla juurillaan kasvavat taimet ovat varmoja. Jos latvus palelee vaikeana talvena tai rusakko jyrsii oksat, juuristosta kasvaa tilalle aina sama haluttu lajike. Eikä ole koskaan huolta villiversoista!