Havukasvit ovat puutarhan väriläiskä myös talvella

27.1.2014

Vihreän erisävyiset havukasvit rytmittävät puutarhan väritystä kesällä ja talvella. Värikkään kukkarunsauden aikaan ne antavat kukinnalle rauhallisen taustavärin. Talven valkoisuuden seasta havut tuovat muistuman kesän vihreydestä. Havukasveja on saatavilla myös harmaan ja sinivihreän sävyissä, jotka täydentävät puutarhan väripalettia. Havuvalikoimamme vaihtelevat myymälöittäin paikallisten olosuhteiden mukaisesti. Viherrinki-myymälästäsi saat havukasveja monenkokoisina, pienen pienistä valmiiksi isoihin ja näyttäviin.

Sinilaakakatajat ovat laakakatajan (Juniperus horizontalis) sinihavuisia lajikkeita. ’Blue Chip’ ja ’Icee Blue’ ovat matalia (15-30 cm) ja maatapitkin ryömiviä. Nopeakasvuisina ne peittävät parin neliön alueen. ’Blue Chipin’ neulaset ovat syvän siniharmaat ja ’Icee Bluen’ hopeanharmaat. Väri säilyy talvellakin punertumattomana. Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka on paras.

Rohtokatajan (Juniperus sabina) Tamariscifolia-lajike on maanmyötäinen noin 50 cm:n korkuiseksi ja 120 cm:n levyiseksi kasvava havupensas. Neulaset ovat hyvin tummanvihreät.

Sinikataja ’Meyeri’. Kuva: Ella Räty

Sinikatajat ovat himalajankatajan (Juniperus squamata) sinisävyisiä lajikkeita. Niitä on valikoimisamme useita. ’Blue Alps’ on pystykasvuinen reilun metrin korkuinen pensas, jolla on kauniit siniset neulaset. ’Meyeri’ jää alle metrin ja sen kasvutapa on puolipysty ja hieman harottavaoksainen. Neulaset ovat siniharmaat.

’Blue Swede’ on uusi ruotsalainen lajike, joka kasvaa 50-70 cm korkeaksi ja leveäksi havupensaaksi. ’Blue Carpet’ on nimensä mukaan maanmyötäisesti ryömivä lajike. Kasvukorkeus on 30-50 cm ja leveys 150 cm. Matalan kasvutapansa ansiosta se kestää lumen painoa hyvin ja on osoittautunut varsin talvenkestäväksi. Sen neulaset ovat hyvin siniset. ’Blue Star’ on tiheäkasvuinen noin 50 cm korkea kääpiömuoto. Sitä pidetään kestävimpänä sinikatajalajikkeena. Kaikki sinikatajat viihtyvät aurinkoisessa tai puolivarjoisessa kasvupaikassa. Ne sietävät myös kohtuullisesti kuivuutta.

Sinivalkokuusi (Picea glauca ’Sanders Blue’) on tiheä ja kaunis kääpiökuusi, jolla on sinertävät ja pehmeät neulaset. Se sopii haudoille ja kivikkoryhmiin hidaskasvuisuutensa ansiosta. Lopullinen korkeus on 1,5-2 m. Sinivalkokuusi vaatii runsaasti valoa, mutta ruskettaa neulasensa helposti kevätauringossa.

Hopeakuuset ovat okakuusen (Picea pungens) sinihavuisia lajikkeita. ’Glauca’ ja ’Hoopsii’ ovat kookkaita 6-10 metrisiä pihapuita. Niillä on siniset tai sinertävän harmaat neulaset. Myynnissä olevat puut on valittu siemenkylvöstä, joten yksittäiset puut ovat väriltään keskenään eri sävyisiä. Kaunismuotoiset hopeakuuset tarvitsevat aurinkoisen kasvupaikan, jotteivät ne varista neulasiaan ennenaikaisesti.

Pallohopeakuusi (Picea pungens ’Glauca Globosa’) on hopeakuusen kääpiöversio. Se kasvaa leveydeltään ja korkeudeltaan noin metrin kokoiseksi pallomaiseksi sinisenharmaaksi havupensaaksi. Hidaskasvuisena se sopii havukasvi- ja kivikkoryhmiin.