Alppiruusun istutus ja hoito

10.5.2016

Viihtyy puolivarjossa

Suurin osa alppiruusuista suosii puolivarjoista kasvupaikkaa; auringossa ne kuivuvat herkästi, kun taas syvässä varjossa kukinta jää niukaksi. Alppiruusut viihtyvät parhaiten ryhmissä, missä niitä varjostavat esim. hortensiat, pensasmustikat ja tuijat. Poista kasvatusastia ja istuta taimi entiseen kasvusyvyyteen.

Kuohkea hapan maa

Tee kasvualustasta vähintään 50 cm syvä ja varmista, ettei vesi seiso istutuspaikalla keväällä eikä syksyllä. Kasvualusta on ihanteellisen ilmavaa ja kevyttä, kun käsi uppoaa siihen kyynärpäätä myöten!

Paranna maata humuspitoisella, peruslannoitetulla ja happamalla havu-rhodomullalla. Myös turve ja maatunut lehtikomposti käyvät alppiruusuille.

Älä kalkitse kasvualustaa, sillä alppiruusut pitävät hapahkosta maasta (pH 5–5,5).

Kata maanpinta

Kate vähentää veden haihtumista maasta ja estää rikkakasveja itämästä. Levitä kuoriketta tai puuhaketta koko juuristoalueelle tasainen 5–10 cm:n kerros. Kuorikatteen vaihtoehdoksi käyvät matalat maanpeittoperennat, kuten rönsyleimu ja rentoakankaali.

Kastele kuivina kausina

Älä päästä kasvualustaa kuivumaan koskaan kokonaan. Alppiruusun herkästi kuivuva juuristo on pieni ja se sijaitsee lähellä maanpintaa. 20–30 litraa vettä pensaalle on sopiva kerta-annos.

Lannoita tarvittaessa

Istutuksen jälkeen, kun alppiruusu on juurtunut ja kasvaa, sitä voi lannoittaa tarpeen vaatiessa. Käytä esim. havu-rodolannoitetta, joka pitää kasvualustan happamana. Kasteluveteen sekoitettua lannoitetta voi antaa roudan sulamisesta heinäkuun alkupuolelle saakka 2–3 kertaa kuukaudessa.

Poista kuihtuneet kukat

Se jouduttaa uusien versojen kehitystä ja parantaa seuraavan vuoden kukintaa, kun kasvin voimia ei kulu siementen tekemiseen. Samalla pensas siistiytyy. Kuihtunut kukka napsahtaa poikki lehtihangasta sormivoimin. Varo vain katkaisemasta uusia versonalkuja.

Varjosta kevättalvella

Suojaa nuoren taimen juuristo syksyllä talvisuojaturpeella tai lehtikasalla. Ikivihreät alppiruusut haihduttavat vettä auringonpaisteessa talvellakin, mutta eivät saa täydennystä vesivarastoihinsa jäätyneestä maasta. Varjosta etenkin nuori alppiruusu viimeistään helmi–maaliskuussa, ennen aurinkoisia kevätpäiviä. Käytä vaikka säkkikangasta tai varjostusverkkoa, jotta ilma kiertää kasvustossa.