Lempeä lumivaippa on peitellyt luonnon ja pihapiirin ansaittuun talvilepoon kiihkeän kesän jälkeen. Valpas tarhuri ei kuitenkaan unohda uinuvaa puutarhaansa, vaan auttaa mahdollisuuksien mukaan kasveja selviämään talven yli.
Upea hellekesä hemmotteli auringonpalvojia ja sai monet kasvit kirimään uskomattomia vuosikasvuja ja muodostamaan ennätysmäärän kukka-aiheita ensikesälle. Pitkä kasvukausi ja korkea lämpösumma innoittivat useat alkukesän kukkijat uuteen loistoon elokuulla. Lemmikit, keto- ja vuorineilikat, vuorenkilvet ja monet muut perennat ilahduttivat ylimääräisellä kukkarunsaudella syyskesäisiä puutarhoja. Sen sijaan hämmennystä ja jopa huolta saattoivat aiheuttaa elo-syyskuulla avautuvat alppiruusun, kotakuusaman tai alkukesällä kukkivien pensasruusujen kukat. Huoli ensikesän kukinnan menettämisestä on kuitenkin aiheeton. Kukka-aiheita on niin runsaasti, että kyllä niistä riittää ensi kesäänkin.
Lämmön ja valon yltäkylläisyyden riemua varjosti monin paikoin kuivuus, joka koetteli etenkin nuoria heikosti juurtuneita ja vastaistuttuja kasveja. Toivottavasti istutuksia tehneet noudattivat Viherrinki-kauppiaan neuvoa runsaasta kastelusta!
Kuivuus koetteli
Harvinaisen lämmin syksy ja toisaalta kuivuus häiritsivät useiden kasvien tuleentumista, eli talvilepoon asettumista. Kasvit eivät ajoissa ohjanneet ravintovarojaan lehdistä juuriin, joten saattavat nyt olla erityisen alttiita talven koettelemuksille. Siksi etenkin pintajuuriset kasvit, kuten alppiruusut sekä talvenarat ruusut, kärhöt ja pikkuhavut kaipaavat katetta juurelleen. Viherrinki-liikkeissä myytävä talvisuoja muodostaa erinomaisen koostumuksensa ansiosta ilmavan katteen suojaten arkojen kasvien juuristo aluetta. Havukerros turpeen päällä tehostaa suojaa. Arat köynnökset, kuten ruusut ja viinit kiedotaan pakkaspeittoon, joka suojaa niitä paitsi ankarilta pakkasilta, myös kevättalven ahavalta.
Odotettavissa runsaasti jyrsijöitä
Pakkasta ja puhuriakin tuhoisampi talven riesa ovat usein pihapiirissä viihtyvät jyrsijät. Lämmin kesä suosi myyrien ja jänisten perheonnea ja nälkäiset otukset tulevat etsimään järsittävää pihapiiristä. Hedelmäpuut suojataan jänisten varalta verkoilla, jotka on syytä ulottaa riittävän korkealle, vähintään puoleentoista metriin. Maan rajassa, lumipeitteen suojissa vilistävät kenttämyyrät jäävät ilman herkkuateriaansa, kun mehevän kuoren sijaan vastassa onkin muovinen rungonsuojus. Verkot ja rungonsuojat löydät Viherrinki-myymälästäsi.
Maan alla tuhojaan tekevät vesimyyrät. Tihutöistä syytetään usein maamyyrä, joka saattaa kyllä aiheuttaa kiusaa nurmelle ilmaantuvilla keoilla. Kukkasipuleiden popsimiseen ja puiden juurten kaluamiseen syyllistyy kuitenkin vain vesimyyrä, maamyyrä on matoja ja etanoita popsiva peto, joka ei lainkaan perusta kasvisravinnosta.
Mullan alla liikuskelevia tuholaisia vastaan on vaikea suojautua. Myyrällä on äärimmäisen herkkä nenä, jonka avulla se löytää maan alta tulppaaninsipulit ja muut herkkuateriat. Tämän valttikortin tarhuri voikin kääntää edukseen hautaamalla myyrään herkkujen läheisyyteen sille vastenmielisiä kananlanta rakeita.
Lumen tallominen tiiviiksi puiden runkojen ympäriltä ehkäisee sekä kenttä, että vesimyyrän tihutöitä; tiiviissä lumessa tai jäisessä maassa eivät pikkuilkiöt pääse liikkumaan.
Kasvien ohella talvipihassa huolenpitoa kaipaavat pakkasten paukkuessa myös pikkulinnut. Lämmin syksy ja äkilliset ankarat pakkaset sekoittivat monen pikkulinnun muuttosuunnitelmat ja nälkäisiä siivekkäitä on nyt tavallista enemmän. Lintulaudalle on syytä kattaa talipallon ja siementen ohella vaikkapa murskattuja pähkinöitä, joita hentonokkaiset hyönteissyöjätkin voivat popsia.