Väripilkkuja puutarhaan

16.4.2023

Punakoivu ’Hekla’, Betula hybrid

Kuin rakkautta ensi silmäyksellä! Perimältään pohjoismainen ’Hekla’ on upea, riippuvaoksainen ja hillittykasvuinen punakoivulajike. Risteymässä on islantilaista valkorunkoista kääpiökoivua, norjalaista riippakoivua ja suomalaista punakoivua. Koko kesän tummanpunalehtinen, terve ja kestävä pikkupuu sopii pienempäänkin pihaan. Monirunkoisista taimista voi kasvattaa pensasmaisen tai yksirunkoisen puun. Korkeus täysikasvuisena 5–10 m.

Vaivaiskoivu ’Golden Treasure’, Betula nana

Säihkyvää kullankimallusta puutarhaan! Vaivaiskoivulajike ’Golden Treasuren’ pienet, pyöreät lehdet ovat keväällä puhjetessaan kellanvihreitä ja muuttuvat kesään mennessä lämpimän keltaisen sävyisiksi. Syysväri on hehkuvan punainen. Vaivaiskoivu on hitaasti kasvava, pallomainen pensas. Upea erikoisuus yksittäin tai istutusryhmissä. Korkeus 80–100 cm.

Peruukkipensas ’Royal Purple’, Cotinus coggygria

Näyttävä punaviolettilehtinen peruukkipensas ’Royal Purple’ sopii niin yksittäiseksi katseenvangitsijaksi kuin suuriin ryhmiin. Tämä lämpimässä, suojaisessa ja läpäisevässä kasvupaikassa viihtyvä erikoisuus kukkii kesä–heinäkuulla vaaleanpunaisin kukin. Peruukkipensas on saanut nimensä kukinnan jälkeen kehittyvien, peruukkia muistuttavien siemenhahtuviensa mukaan. Syysväri on punertava. Korkeus 100–300 cm.

Japaninhappomarja ’Maria’, Berberis thunbergii

Japaninhappomarja ’Maria’ on puutarhan huomiota herättävä, kullankeltainen väripilkku, joka syksyllä vaihtaa sävyään lämpimän punaiseen ruskaan. Lajike viihtyy aurinkoisella paikalla läpäisevässä maassa. Näyttävä yksittäis-, ryhmä- ja aidannepensaana. Korkeus 80–100 cm.

Purppurahappomarja ’Admiration’, Berberis thunbergii

Purppurahappomarja ’Admiration’ värittää puutarhaa hehkuvan punaisilla lehdillään, joissa on keltainen reunus. Vaaleanpunaiset pienet kukat avautuvat kesäkuussa. Syysväri on loistavan punainen. Pienikasvuisena (noin 50 cm) sopii hyvin erilaisiin istutusryhmiin ja pieneenkin pihaan.

Valkokirjokanukka Ivory Halo, Cornus alba

Väripilkkuja jokaiseen vuodenaikaan! Kauniin valkokirjava kanukkalajike, joka kukkii kesä–heinäkuussa kermanvalkoisin kukin. Marjat ovat sinertävän valkoiset ja säilyvät pitkään oksilla. Syksyllä pensas saa keltapunaisen syysvärin, joka aurinkoisella paikalla on voimakkaan punertava. Talvella kirkkaanpunaiset versot loistavat lumisessa puutarhassa. Erinomainen pensas tummalehtiseen kasviryhmään. Korkeus 150 cm.