Koristeellinen tyrni erottuu edukseen puutarhan muista marjapensaista. Keväällä sen lehvästö hohtaa kauniin hopeisena, syksyllä kullankeltaiset marjat täyttävät sen oksiston ja talvella mutkainen runko koristaa puutarhaa. Tyrni on pensaana pitkäikäinen, helppohoitoinen ja kaunis. Se viihtyy karussakin maassa, eikä kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni on meillä luonnonvaraisena merenrantojen syväjuurinen pioneerikasvi, jonka kasvupaikan on oltava ehdottomasti aurinkoinen.
Kotimaiset tyrnilajikkeet ovat terveitä, satoisia ja menestyvät Pohjois-Suomessa saakka. Tyrnin emi- ja hedekukat ovat eri pensaissa. Tyttö- eli emityrniin kehittyy marjoja vain poika- eli hedetyrnin pölyttäessä sen. Yhtä poikatyrniä kohden istutetaan noin 3 tyttöpensasta. Kirpeät, mutta aromikkaat marjat säilyvät pitkälle talveen, ja ne sisältävät erityisen runsaasti C-vitamiinia. Tyrni peittoaakin vitamiineillaan etelän appelsiinit. Tyrnin siementen öljy vaikuttaa suotuisasti ihoon, limakalvoihin ja elimistön immuunijärjestelmään. Tyrnissä yhdistyvät silmänruoka ja superfood!
Tyrnin voi säilöä pakastettuna, mehuissa tai hilloissa. Näin superfoodista voi nauttia myös satokauden ulkopuolella. Tyrni sopii maultaan erinomaisesti raikastamaan makeita leivonnaisia.
Lajikkeet:
Tyttötyrnit ’Pertsik’, ’Terhi’ ja ’Tytti’
Poikatyrni ’Sauli’
Marjattomana, tiiviinä, säännöllisen muotoisena ja helppohoitoisena sopii hyvin myös viherrakentamiseen.
Aikaisempina vuosina Ihana Piha-tuotteina on esitelty myös
Tyttötyrni ’Eva’
Tornio-Haaparanta-alueen villityrnin ja suurimarjaisen venäläisen tyrnilajikkeen risteytys. Suurimarjainen, kaunis ja tukevaoksainen pensas. Jopa 35 % makeammat marjat kuin muissa tyrnilajikkeissa. Pensa on lähes piikitön ja kasvaa vain 2-3 korkeaksi. Leikkaamalla voidaan pitää kasvusto matalampanakin poiminnan helpottamiseksi. Vyöhykkeet I–IV (VI).
Poikatyrni ’Otto’
Uusi kotimainen jaloste. Poikatyrni eli hedelajike, joka sopii pölyttäjäksi ’Evalle’. Pensas on matalakasvuinen ja lähes piikitön. Vyöhykkeet I–IV (VI).