Surukuusi, pilarikuusi

29.4.2014

Vuoden 2021 Ihana Piha-tuotteet, surukuuset

Vuoden 2021 Ihana Piha -tuotteiksi on valittu surukuusi ’Sälinkään Pilari’ ja kultasurukuusi ’Haapasten Kulta’. Nämä kapeat, pilarimaiset puut tuovat pienellekin pihalle ilmeikkyyttä ja ovat edukseen 3-5 taimen ryhminä. Havuryhmää voi elävöittää istuttamalla joukkoon esimerkiksi kapean pylväspihlaja ’Laiheliini’n, joka elävöittää havuryhmää kesällä kukinnallaan ja syksyllä punaisin marjoin ja syysvärein. Surukuusista ’Sälinkään Pilari’ saavuttaa jopa 20–30-metrin ja ’Haapasten Kulta’ noin 10 metrin korkeuden.

Vinkki:

Puun istuttaminen on tehokkain ja edullisin ilmastoteko.

 

Pilarikuusi

Pilarikuusi on kotimaisen metsäkuusen erikoismuoto. Jopa 20–30-metrinen havupuu on vastine suuresti arvostetuille Välimeren seudun sypresseille, mutta pilarikuusi kestää talvet Etelä-Lappia myöten. Lapin ”kynttiläkuusten” tavoin sen latva ei hevin taitu jäisen lumikuorman alla, vaan lumi luistaa sutjakasti maahan. Kapeus johtuu lähes rungonmyötäisesti alaspäin kasvavista oksista, joiden mukaan puu on saanut Pendula-lajikenimen. Pilarikuusen vanha nimi surukuusi viittaa myös riippuviin oksiin.

Vanhanakin kapea pilarikuusi sopii vaikka rivitalotontille eikä juurikaan varjosta pihaa. Kapea kasvutapa tuo hienoa vaihtelua puutarhan kasvimuotoihin. Se vihertää ympäri vuoden, sietää varjoa ja pärjää ilman hoitoa. Riittää että puu istutetaan sille sopivaan keskiravinteiseen, lievästi happamaan kasvualustaan. Lajike näyttää luontevimmalta muutaman puun ryhmässä, jolloin taimet voi istuttaa parin metrin välein. Pilarikuusi menestyy Oulun korkeudella saakka vyöhykkeillä I–V.