Revontuliatsaleat

21.4.2022

Rhododendron Lights-ryhmä

Revontuliatsaleojen perhosmaiset kukat säihkyvät huikaisevan kirkkaissa väreissä, kun pensaat puhkeavat kukkaan kesäkuun alussa. Lehdistön tulenhehkuinen ruska on kuin toinen kukinta. Lehdet varisevat talveksi, joten atsaleoja ei tarvitse varjostaa kevättalvella. Hyvin talvenkestävät ja helppohoitoiset atsaleat viihtyvät jopa auringossa.

Revontuliatsaleat kukkivat pari viikkoa touko–kesäkuun vaihteesta alkaen. Kasvupaikalleen juurtuneet atsaleat viihtyvät paitsi puolivarjossa myös auringon paahteessa, kun ne kasvavat vähintään 50 cm syvässä runsashumuksisessa ja hikevässä maassa. Maan tulee olla myös kuohkeaa eikä sitä kalkita.

Leikkaustarve on hyvin vähäinen: keväisin poistetaan kuivuneet ja vioittuneet oksat. Hillitysti kasvavat pensaat ovat 10 vuoden kuluttua istutuksesta noin 100 cm korkeita ja leveitä. Revontuliatsaleat menestyvät ”revontulten loimussa”. Kukkanuput sietävät yli -30 asteen pakkasia ja pensaita voi istuttaa huoletta Keski-Suomen korkeudelle. Lumen suojissa osa lajikkeista kukoistaa jopa napapiirillä.

Revontuliatsalea ’Golden Lights’

Kullankeltaiset, voimakkaasti tuoksuvat, 10–15 cm leveät kukinnot. Lehdet hohtavat syksyllä pronssinpunaisina. Korkeus noin 1 m. Vyöhykkeet I–IV.

Revontuliatsalea ’Mandarin Lights’

Punaoranssit, miedosti tuoksuvat, 12–16 cm leveät kukinnot. Runsas kukinta alkaa yleensä touko–kesäkuun vaihteessa. Lehdistö on syksyllä upean purppuranpunainen. Pyöreämuotoinen pensas. Korkeus noin 1 m. Vyöhykkeet I–IV.

Revontuliatsalea ’Northern Hi-Lights’

Valkoiset, keltakuvioiset, tuoksuvat kukinnot. Lehdistö hehkuu ruska-aikaan tulen- tai viininpunaisena. Korkeus noin 1 m. Vyöhykkeet I–V.

Revontuliatsalea ’Rosy Lights’

Liilanpunaiset, oranssitäpläiset kukat. Lehdet syksyllä punaiset. Korkeus noin 1 m. Vyöhykkeet I–V.