Puutarhamansikka

11.6.2012

Kermavaahtoa, tuoreita mansikoita ja kakkupohja! Niistä syntyy kesäherkkujen klassikko. Marjat ovat makeimpia juuri poimittuina, kun auringon lämpö vielä huokuu tuoksuvista marjoista. Ensimmäisiä mansikoita pääsee poimimaan jo juhannuksen jälkeen.

Mansikka 10-pack

Saat nauttia tuoreista marjoista kauemmin, kun kasvatat eri aikaan kypsyviä lajikkeita. Kymmenen taimen pakkaus riittää noin 1,5 metriin mansikkapenkkiä, kun Istuttamalla puutarhaasi useampaa eri lajiketta, aikaisia ja myöhemmin kypsyviä, saat mansikoita omalta pihalta koko kesän ajan. Voit tarkistaa lajikevalikoiman omalta Viherrinki-kauppiaaltasi.

Uusi mansikan hoitosuositus: Poista vanhat lehdet heinäkuun lopulla, kun mansikkasato on kerätty. Leikkaus saa aikaan uuden, vahvan ja terveen lehdistön. Kun annat lisäksi taimille syyslannoitetta, mansikka talvehtii hyvin ja sille kehittyy runsaasti kukka-aiheita, jotka tuottavat mahtavan sadon seuraavana kesänä.

’Honeoye’

Aikainen pirteänmakuinen hillomarja. Marja miellyttävän makea, miedosti hapan, melko kovapintainen. ’Honeye’ aloittaa suomalaisen avomaan mansikkakauden. Tämän lajikkeen osalta on muistettava että se kehittää sokerin marjoihinsa vasta aivan kypsymisen loppuvaiheessa. Näin nämä kannattaa poimia vasta kunnolla kypsyneinä marjoina. Tämä tuottaa satoa juhannuksen mansikkakakkuun.

’Jonsok’

’Jonsok’ on maukas, kiinteä ja voimakasarominen, myös sisältä tummanpunainen mansikka. Se on hieman myöhäisempi, keskikesän lajike, joka sopii erittäin hyvin esimerkiksi pakastamiseen ja säilöntään. Perinteinen ja viljelyvarma. Talvehtii hyvin. 

’Frida’

Keskikautinen satoisa lajike tuorekäyttöön ja pakastukseen. Marja suuri, makea, metsämansikan aromia.

’Korona’

Melko myöhäinen, runsassatoinen ja maukas tuore- ja pakastemarja. Erinomainen makea maku. Marja suuri, pehmeähkö.

’Polka’

Myöhäinen, satoisa, voimakaskasvuinen kestosuosikki. Kiinteä, raikkaan makea marjasato on helppo poimia. Kypsyy ’Jonsokin’ jälkeen ja on pitkäsatoinen. Terve ja talvenkestävä. Marjat ovat kiiltävän tummanpunaisia ja kiinteitä. Maukas monikäyttömarja.

 

Satotaimet

Mansikan satotaimet on kasvatettu erityisen isoista kylmävarastoiduista taimista. Niissä on runsaasti kukka-aiheita valmiina. Näiden taimien sadontuottokyky on erinomainen jo istutusvuonna. Satotaimien saatavuus kannattaa tarkistaa omasta Viherrinki-myymälästäsi.

Satotaimissa rönsytaimet on irrotettu edellisenä kesänä pellossa emotaimistaan ja taimet ovat kasvaneet kesän loppuun pellossa kokoa ja muodostaneet jo kukka-aiheet tulevaa satoa varten. Ne nostetaan syksyllä, lajitellaan ja säilytetään pakkasvarastossa talven ajan. Näin taimet säilyvät lepotilassa niin, että niiden sadontuottokyky on paras mahdollinen.

Keväällä taimet istutetaan viljelykennoihin juurtumaan ja esikasvatetaan istutusvalmiiksi.

Satotaimet ovat erinomainen valinta myös parvekeviljelyyn tai vaikkapa terassille ruukkuihin. Myös lasten puutarhassa on mukavaa seurata mansikoiden kasvua ja kukintaa. Palkaksi hoidosta saadaan jo samana kesänä makoisia mansikoita.