Pilariomenapuut

25.4.2013

Kapea ja pystykasvuisella pilariomenapuulla on monta hienoa käyttötapaa. Se on aivan oikea herkullista satoa tuottava omenapuu ja samalla ihastuttava koristekasi. Latvus kehittyy noin metrin levyiseksi, joten se ei vie liikaa tilaa ja valoa pihan muilta kasveilta.

Varsinaista hyötytarhaa on vaikeaa sijoittaa erityisesti pienelle tontille. Pilariomenapuu onkin kätevä ratkaisu; se voidaan yhdistää monipuolisesti erilaisiin kasviryhmiin. Nämä pikkupuut sopivat ryhmiteltäväksi koristetarhan matalien pensaiden tai perennojen joukkoon. Pilariomenapuiden alla onnistuu myös vaikkapa mansikoiden kasvatus. Uusi piha ja moderni ympäristö ovat myös hyviä kohteita pilariomenapuille, se luontuu vaikka talon julkisivun puolelle kujanteeksi. Pilariomenapuilla voi toteuttaa myös aidanteen. Taimet istutetaan siihen vain 60-70 cm välein.

Leikkaus: Jos halutaan, että puut pysyvät kapean pilarimaisena ja tuottavat runsaan sadon, leikataan pilariomenapuita säännöllisesti vuosittain. Versot leikataan kevättalvella siten, että edellisen kesän kasvua jätetään n. kolmen silmun verran. Kukkasilmut muodostuvat rungon lähelle, joten on tärkeää, että puun sisäosiin pääsee mahdollisimman paljon valoa. Leikkauksella siis varmistetaan kapea kasvutapa, tanakat oksat, runsas kukinta ja maksimoidaan sadon tuotto.

Pilariomenapuita voi hoitaa myös perinteisin leikkaustoimin, eli poistaa kevättalvella vain oksista vaurioituneet, kuivuneet tai huonosti suuntautuneet ja antaa puu kasvaa vapaammin kokoa ja rehevyyttä. Näin puusta kasvaa jonkun verran leveämpi n. 1,5 m ja satoa muodostuu niukemmin.

Pilariomenapuut tuottavat satoa hyvin varhain, jopa kaksivuotiaana.

 

’Medoc’

’Myöhäinen kesälajike, omenat säilyvät noin kuukauden. Väri keltainen, maku on erityisen makea ja hunaja-arominen. Vyöhykkeet I-III.

 

’President’

Myöhäinen kesälajike, hedelmät säilyvät puolitoista kuukautta. Hedelmä keltainen, ei peiteväriä. Hyvä ruvenkestävyys. Vyöhykkeille I-III (IV).

 

’Senator’

Aikainen syysomena. Väri voimakkaan punainen, valkopilkkuinen. Hyvä ruvenkestävyys. Erittäin herkullinen maku. Vyöhykkeille I-II (III).

 

’Oserelie Moskovskoje’

Aikainen talviomena, jonka hedelmät säilyvät tammikuulle saakka. Väri punakeltainen. Hyvä ruvenkesto. Vyöhykkeille I-III.