Perheomenapuu

11.6.2012

 

Perheomenapuu on koko perheen suosikki. Yhdestä puusta saat monta herkkua, sillä se kasvattaa satoa kunkin perheenjäsenen makumieltymysten mukaan. Saat samasta puusta syötäviä herkkuomenia alkusyksyllä, aineksia leivontaan ja loppusyksyllä vielä maukkaat sosetarpeet.

Viherringin perheomenapuussa on yhdistettynä 4 eri lajiketta kasvamaan samaan puuhun. Perusrunkona olevaan puun oksaan liitetään varttamalla toisen lajikkeen lyhyt oksa. Oksien kärjistä siis puhkeaa kasvuun uusi lajike. Varttaminen tehdään talven aikana. Uudet vartteet kasvavat yhden kasvukauden taimitarhalla ja myyntikuntoisia perheomenapuut ovat loppukesällä.

Lajikkeet vaihtelevat, mutta varttamiseen on pyritty valitsemaan kestäviä, vanhoja hyväksi tunnettuja lajikkeita, mutta myös joitakin harvinaisempiakin on mukaan otettu.

Lajikkeet myös pölyttävät toinen toisensa, joten puutarhaan ei välttämättä tarvitse hankkia useampia omenapuita hyvän sadon varmistamiseksi. Perheomenapuu onkin oiva hedelmäpuu myös pieneen pihaan. Perheomenapuiden satoisuus ei ole yksilajikkeisen puun luokkaa, mutta eriväristen ja eri aikaan kypsyvien hedelmien vuoksi se on hauska puutarhan erikoisuus.

Perheomenapuu viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla ravinteikkaassa ja runsaskalkkisessa maassa.