Mustaherukka

25.4.2021

Mustaherukka on ollut viljelymarja jo 500 vuotta, eikä suotta! Mustaherukkaa on kautta aikojen käytetty rohdoskasvina ja sen lehdistä on keitetty teetä ja hauteita kaikenlaisiin vaivoihin. Marjoja syötiin sellaisenaan, niistä valmistettiin viiniä ja likööriä sekä mehustettiin talven tarpeisiin. Kukapa ei muistaisi lämpimän mustaherukkamehun ihanaa aromia!

Mustaherukka (Ribes nigrum) hellii maullaan, värillään ja tuoksullaan ja on ravintoarvoiltaan marjojen huippua! Mustaherukan vitamiini-, mineraali- ja ravintokuitupitoisuudet ovat tutkitusti marjojen ravintoainetiheyden vertailujen kärkeä. Mustaherukoiden tummansininen väri syntyy antosyaaneista, joiden on todettu edistävän pienten hiussuonien verenkiertoa ja elimistön hapensaantia. Marjat auttavat pitämään kolesterolin kurissa, hidastavat aivojen vanhenemista, tukevat silmien terveyttä ja vähentävät kehossa matala-asteista tulehdusta. Mustaherukan sisältämät polyfenolit tasapainottavat tutkimusten mukaan myös verensokeria.

Ota ilo irti heinä-elokuisesta satokaudesta ja syö mustaherukoita tuoreena mahdollisimman paljon! Parhaat hyödyt saat tuoreista marjoista, mutta niitä kannattaa myös pakastaa tai säilöä mehuina, hilloina ja hyytelöinä talven varalle. Mustaherukka on monipuolinen hyötykasvi, jota kannattaa käyttää leivonnaisten ja erilaisten aterioiden ja jälkiruokien osana tai tehdä valmistaa vaikkapa mustaherukan lehtiteetä.

Viherrinki-myymälöissä on tarjolla useita lajikkeita, kuten esimerkiksi ’Marski’, ’Mortti’, ’Mikael’, ’Pohjan Jätti’ tai vaikkapa perinteisistä mustaherukoista perinteisin eli.. 

Mustaherukka ’Öjebyn’

’Öjebyn’-lajikkeen marjat ovat suuret ja hyvänmakuiset. Lajike on satoisa ja melko härmän ja varistetaudin kestävä. Todellinen perinteinen mummolan mustaherukka. Voimakkaalla lannoituksella ja liiallisella leikkaamisella saattaa lamota.

Vinkki:

Peuroja puutarhassa? Mustaherukan versot eivät maistu peuroille – istuta mustaherukka-aidanne puutarhasi ympärille!