Mesimarja

11.6.2012

Mesimarja on aromikas, erittäin hyvänmakuinen ja hienotuoksuinen marja. Kaunis kukinta kesä-heinäkuussa ja loistavanpunainen ruskaväritys tekevät mesimarjasta myös hyvän koristekasvin.  Mesimarjan voi istuttaa esimerkiksi amppeliin, jolloin kauniin violetinpunaiset kukat pääsevät oikeuksiinsa ja herkulliset marjat ovat käden ulottuvilla. Puutarhaan istutettavalle mesimarjalle valitaan multava, rikkaruohoton kasvualusta ja puolivarjoinen kasvupaikka. Tasainen kosteus koko kasvukauden ajan on tärkeää. Mesimarjaa lannoitetaan erittäin varovasti, erityisesti runsasta typpilannoitusta vältettävä.

Mesimarja tuottaa satoa vähitellen heinäkuusta syksyyn. Marjat ovat maukkaita sellaisenaan ja jälkiruokien tai teen mausteena. Niistä voi tehdä myös hilloa tai likööriä. Mesimarjan aromit ovat niin voimakkaita, että marjaa käytetään myös mausteena esimerkiksi omena-, vadelma-, puna- ja valkoherukkasäilykkeissä. Mesimarja voidaan säilöä mehuna, hillona tai pakastettuna. Mesimarja on erittäin herkästi pilaantuva marja, joka ei kestä varastointia tuoreena.

Mesimarja on monivuotinen ruohokasvi, jonka varsi on 10-25 cm korkea ja pysty. Luonnonvaraisena mesimarjaa kasvaa koko Suomessa lehtomaisissa kangasmetsissä, kosteilla niityillä, rannoilla, tienvarsilla, hakkuuaukeilla ja vanhoilla laidunmailla.

Mesimarja on sekä hyönteis- että itsepölytteinen. Varmista pölyttyminen hankkimalla vähintään kahta eri lajiketta. Lisäksi avuksi kaivataan pölyttäviä hyönteisiä, mutta kukkien tuoksu houkuttelee ne kyllä paikalle. Viherringin mesimarjat on kasvatettu 2 l ruukkuihin. Voit istuttaa taimen isompaan viljelyastiaan tai kookkaaseen amppeliin. Mesimarjamaan voi myös puutarhaan suojaiseen, lämpimään paikkaan.

Lajikkeet:

Mesimarja ’Marika’ ja ’Mespi’

Aikaisempina vuosina Viherringin valikoimissa ovat olleet myös Susanna, Pima ja Elpee.