Magnoliat

11.6.2012

Magnoliat ovat tunnettuja kauniista kukinnastaan. Varhain keväällä niiden paljaat versot peittyvät lukemattomiin suuriin kukkiin, jotka levittävät ihanaa tuoksua ympärilleen. Magnolioiden kukkia on monenlaisia: jotkut ovat tähtimäisiä, toiset maljamaisia tai tulppaanimaisia. Väriltään ne ovat yleensä puhtaan valkoisia tai hennon punertavia, mutta myös purppuranpunaisia ja keltakukkaisia lajikkeita on olemassa. Magnolioita on kasvutavaltaan hyvin erilaisia pienistä runkopuista hentoisiin pensaisiin.

Kasvupaikaksi valitaan puutarhasta mahdollisimman suojaisa ja lämmin, esimerkiksi rakennuksen seinusta tai lämmin rinne. Luonnossa magnoliat kasvavat vuorten rinteillä ja jokien varsilla multavassa ja ravinteikkaassa maassa. Ne viihtyvät parhaiten muiden puiden latvusten alla suojassa kylmiltä tuulilta ja paahteelta

Maan tulisi olla läpäisevää, lievästi hapanta (pH 5-6), runsasmultaista ja tuoretta. Magnolioiden juuristo on herkkä kuivuudelle ja liialle märkyydelle. Maahan kannattaa lisätä runsaasti eloperäistä ainesta (lehtiä, kompostia) ja juuristoalue on hyvä pitää katettuna. Alkuvuosina on huolehdittava pensaiden kastelusta kuivimpina kausina.

Talveksi magnolian juuristo suojataan kattamalla maanpinta kuorikkeella tai haravoiduilla lehdillä. Lumen tulon jälkeen voit myös peittää kasvin pakkaspeitteellä.

Viherringin Puutarhurisi valitsema -tuoteperheen magnoliat ovat Suomessa kasvatettuja astiataimia. Tämä parantaa merkittävästi talvenkestävyyttä.

Lajivalikoima vaihtelee myymälöissämme.

Talvenkestävät magnoliat

Japaninmagnolia

M. kobus

Kukkii vapun aikoihin ennen lehtien puhkeamista. Tähtimäiset, valkoiset kukat ovat suuria (10-15 cm) ja voimakastuoksuisia. Lajista kasvaa ajan mittaan 5-8 m korkea, pystykasvuinen puu. Japaninmagnolia kuuluu kestävimpiin magnolioihin ja on menestynyt hyvin aina Keski-Suomessa asti. Mustilan arboretumissa Elimäellä kasvaa 30-luvulla istutettu puu, joka kukkii yhä runsaasti joka kevät.

Tähtimagnolia

M. stellata

Pienikasvuinen, noin 2 metrin korkuinen pensas Keski-Japanin vuoristoista. Se on kuin pienennetty versio japaninmagnoliasta ja kukkii suurin (7-10 cm) valkoisin tähtimäisin kukin toukokuun alussa. Tähtimagnolia on menestynyt lupaavasti etelärannikolla. Se soveltuu erinomaisesti myös ruukkukasvatukseen. Runsaskukkainen ja kukkii jo nuorena.

Tähtimagnolia ’Royal Star’

M. stellata ’Royal Star’

Suosittu lajike. Se on 2-3 metriä korkea, tiheäkasvuinen pensas, joka kukkii ennen lehtien puhkeamista toukokuun alussa. Tähtimäiset kukat ovat nuppuvaiheessa vaaleanpunaisia ja muuttuvat avauduttuaan valkoisiksi. ’Royal Star’ on menestynyt hyvin lounaisrannikolla ja saaristossa.

Tähtimagnolia ’Rosea’

M. stellata ’Rosea’

Lajikkeella on erityisen kauniit tähtimäiset, puolikerrotut vaaleanpunaiset kukat. Se kukkii toukokuun alussa. ’Rosea’ on pieni, 1-1,5 m korkea pensas. Kauneutensa vuoksi sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla Etelä-Suomessa.

Tarhamagnolia ’Leonard Messel’

M. x loebneri ’Leonard Messel’

Kuuluu kestäviin tarhamagnolioihin. Se on tiheäkasvuinen 3-4 metrin korkuinen pensas. Vaaleanpunaiset tähtimäiset kukat puhkeavat toukokuun alussa yhtä aikaa lehtien kanssa. Tämä on yksi kestävimmistä ja kauneimmista lajikkeistamme. Kirkkonummella kasvava yksilö on jo 30-vuotias eikä ole kärsinyt koskaan talvivaurioista.

Tarhamagnolia ’Merrill’

M. x loebneri ’Merrill’

Valkokukkainen kestävä tarhamagnolia, joka kasvaa noin 3 metriä korkeaksi pensaaksi. Suuret maljamaiset kukat ovat tuoksuvia ja erittäin kauniita. ’Merrill’ kukkii toukokuun alussa ennen lehtien puhkeamista. Kukinta alkaa jo hyvin nuorella iällä. Tämä upea lajike on osoittautunut erittäin talvenkestäväksi Etelä-Suomessa.

Magnolia ’Wada’s Memory’

M. kobus x salicifolia

Japaninmagnolian ja pajunlehtimagnolian (M. salicifolia) välinen risteymä. Se kasvaa pieneksi monirunkoiseksi puuksi ja kukkii runsaasti toukokuun alussa ennen lehtien puhkeamista. Valkoiset kukat ovat hyvin suuria (15 cm) ja voimakastuoksuisia. Kehälehdet ovat koristeellisesti alaspäin riippuvia. ’Wada’s Memory’ on ollut täysin talvenkestävä lounaisrannikolla.

Sihteerikkömagnolia ’Galaxy’

M. liliiflora ’Nigra’ x M. sprengeri ’Diva’

Eksoottisen näköinen lajike, jolla on valtavan isot (jopa 20-25 cm) ruusunpunaiset kukat. Se kukkii lehtien puhjetessa toukokuun alussa. Tämä lajike on suurilehtinen ja voimakaskasvuinen pensas, joka on menestynyt lupaavasti Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa.

Sihteerikkömagnolia ’Susan’

M. liliiflora 

Kuuluu amerikkalaisiin ”tyttömagnolioihin”. Se on yksi kauneimmista lajikkeistamme. Maljamaiset purppuranpunaiset kukat puhkeavat toukokuun alussa lehtien puhjetessa. Kukinta jatkuu useita viikkoja. Tälle kaunottarelle kannattaa varata puutarhan suojaisin paikka. Se on myös erinomainen ehdokas ruukkupuukasvatukseen. ’Susan’ on menestynyt lupaavasti saaristossa sekä lounaisrannikolla.

Pensasmagnolia

M. sieboldii

Eräs kestävimmistä magnolialajikkeista, vyöhykkeet I-III (IV). Nuokkuvat , puhtaanvalkoiset ja tuoksuvat kukat kesäkuusta jopa elokuuhun. Leveähkö kasvutapa, korkeus 2-3 m.