Kaneliomenalajikkeiden perhe

21.4.2022

Kevään 2022 Ihana Piha –lehdessä esitellään useista muunnoksista tunnetun kaneliomenaperheen (Malus domestica) viisi eri lajiketta. Kaikki kaneliomenalajikkeet ovat erinomaisia syönti- ja talousomenia, joita voi käyttää leivontaan, hilloihin, mehuihin tai ruoanlaittoon.

Kanelilajikkeet ovat ilmastollisesti kestäviä ja terveitä. Ne ovat nuorena voimakaskasvuisia ja täysikasvuisena kookkaita.

’Ananaskaneli’

Ananaskanelin syksyllä kypsyvät hedelmät ovat keskikokoisia ja väriltään vaalean oranssin ruskehtavia. Maku on aromikas ja voimakkaasti kanelimausteinen. Runsassatoinen, talvenkestävä ja terve lajike. Hyvä pölyttäjä.

’Keltakaneli’

Suuret hedelmät ovat väriltään keltaisia ja kevyesti punaviiruisia. Maku on mausteinen, mietohappoinen, mehukas ja kaneliarominen. Sato kypsyy syyskuun puolivälin jälkeen. Erittäin talvenkestävä ja terve. Sopii myös luomuviljelyyn. Hyvä pölyttäjä.

’Punakaneli’

Värikkäin ja suosituin kaneliomenamme. Pohjaväri on keltainen ja valoisalla paikalla punainen peiteväri. Maku on voimakkaasti kaneliarominen, mehukas ja miedosti happoinen. Terve ja kestävä lajike. Sopii luomuviljelyyn. Herkkuomena.

’Talvikaneli’

Kotimainen herkku- ja talouslajike. Hyvä muumiotaudin kestävyys. Hedelmät suurehkoja, lähes kauttaaltaan punaisia ja kanelimausteisia. Korjuukypsä syyskuun puolivälissä, nautintakypsä lokakuulta lähtien. Säilyy varastoituna joulukuulle.

’Uusikaneli’

Kookas hedelmä on pohjaväriltään vaaleankeltainen, peiteväri voimakas karmiininpunainen. Maku on makeahko ja anis-kanelimausteinen ja paranee säilytyksen aikana. Hyvä ruvenkestävyys. Runsassatoinen syys/talvilajike.