Kanadalaiset köynnösruusut

9.4.2019

Kanadalaiset ruusut on jalostettu Pohjois-Amerikan oloihin ja menestyneet meillä Suomessakin hyvin jopa vyöhykkeelle V saakka. Jalostustyössä on kiinnitetty erityishuomiota lajikkeiden talvenkestoon, lehdistön terveyteen sekä kukinnan runsauteen.

Valitsimme kanadalaisten ruusujen joukosta terveitä ja näyttäviä korkeita lajikkeita, jotka sopivat takuuvarmoiksi ja helppohoitoisiksi köynnösruusuiksi suomalaiseen puutarhaan. Istuta seinustalle ja tue säleikköön tai valitse paikka avomaalta ja kasvata taimet köynnöstukeen tai ruusukaareen. Viehättävä näky ovat myös ruusut kiipeilemässä elegantisti vanhan omenapuun runkoa pitkin.

Taimet ovat omajuurisia, minkä ansiosta ne uusiutuvat hyvin ankarankin talven jälkeen. Nämä kestävät ruusut kukkivat ja kukoistavat vuodesta toiseen ilman talvisuojauksia ja erityishoitoja.


’Henry Kelsay’

Loistavan punaiset kerrotut kukat suurina ryppäinä. Runsain kukinta heinäkuussa, jatkuen syksyn tuloon saakka. Kukkii sekä uusilla että vanhoilla versoilla. Kauniin kiiltävä lehdistö. Kasvaa 2 – 2,5 metriseksi.


’William Baffin’

Puolikerrotut, hyväntuoksuiset kukat ovat 6-7 cm halkaisijaltaan. Kukinnoissa on jopa 30 kukkaa. Kukkii koko kesän. Yksi kestävimmistä punaisista köynnösruusuista. Versot saavuttavat 2-3 m korkeuden.

’John Davis’

Tummanroosat nuput aukeavat syvän vaaleanpunaisiksi kukkatertuiksi. Kukkien halkaisija on 8 – 9 cm ja ne muistuttavat ns. vanhanajan ruusuja. Kukkii uusilla ja vanhoilla versoilla koko kesän. Korkeus noin 2 – 2,5 m.