Happaman maan kaunottaret

25.4.2021

Kevään 2021 Ihana Pihan sivuilla esitellään perhosilta lajikenimensä saanut alppiruusu ’Royal Butterfly’ ja upeat revontuliatsalet, joiden värikkäät kukat ovat suuria ja kevyitä kuin kauneimmat päiväperhoset. Pensaskaunotarten 0hella esitellään japaninkellovaivero ’Debutante’, joka valloittaa kotipuutarhurin sydämen kevyen herkällä kukinnallaan.

Herkän kaunista pensaskolmikkoa yhdistää kasvupaikka. Ne kukoistavat puutarhan puolivarjoisilla paikoilla, missä maa on kevyen kuohkeaa, runsashumuksista ja kalkitsematonta. Pienikokoisina ne sopivat myös ruukkuihin patiolle ja terassille.

Suomen luonnostaan hapan maaperä (pH noin 4–5,5) on kuin luotu kaikille happaman maan kasveille, kuten atsalea, alppiruusu, hortensia, kellovaivero ja pensasmustikka. Kasvualustaksi sopii mainiosti havu-rodomulta ja lisäravinteeksi havu-rodolannoite. Kasvualustaan ei sekoiteta kalkkia eikä tuhkaa.

Vinkki:

Atsalea, alppiruusu ja kellovaivero eivät tarvitse säännöllistä leikkausta. Poista vain kuivuneet oksat.
Japaninkellovaivero 'Debutante'

Japaninkellovaivero ’Debutante’

Pieris japonica

Ainavihanta japaninkellovaivero vihertää läpi vuoden.  Jo syksyllä kehittyneistä vaaleanpunaisista nupuista puhkeaa kevätkesällä valkoiset kukat. Nuoret lehdet ovat heleän punertavat. Kylmänarka pikkupensas sopii mainiosti ruukkuun patiolle tai terassille. Myöhään syksyllä sen voi siirtää ruukkuineen valoisaan ja viileään paikkaan talvehtimaan. Avomaalla kasvavan pensaan talvehtimista helpottaa kylmiltä tuulilta suojattu ja lämmin, puolivarjoinen kasvupaikka. Maan tulee olla tuore, hapan, kuohkea sekä runsasravinteinen ja -humuksinen. Pensas talvisuojataan levittämällä syksyisin pensaan tyvelle esim. talvisuojaturvetta tai kasa kuivia lehtiä. Kevättalvella ainavihanta lehdistö suojataan varjostusverkolla maan sulamiseen saakka. Korkeus noin 40 cm, leveys täysikasvuisena jopa 100 cm. Talvisuojattuna vyöhykkeet I–II.

Alppiruusu ’Royal Butterfly’

Rhododendron-hybridi

Vaaleanpunaisissa aaltoilevareunaisissa kukissa on iso ruskeanpunainen kuvio. Runsas kukinta touko–kesäkuun vaihteessa, ja usein pensas kukkii uudelleen mutta hillitymmin syksyllä. Ainavihannat tummanvihreät lehdet ja tiivis kasvutapa. Korkeus 1,5–2 m. Suomalaisen ’Haaga’-alppiruusun ja saksalaisen ’Kabarett’-lajikkeen risteymä, puolalaiselta nimeltään ’Królowa Jadwiga’. Kasvupaikka puolivarjoinen–varjoinen. Maa tuore, runsasravinteinen ja -humuksinen, hapan, kuohkea. Kevättalvella ainavihanta lehdistö suojataan varjostusverkolla siihen asti, kunnes maa on sulanut. Vyöhykkeet I–III (IV).

Revontuliatsaleat

Rhododendron Lights-ryhmä

Revontuliatsaleojen perhosmaiset kukat säihkyvät huikaisevan kirkkaissa väreissä, kun pensaat puhkeavat kukkaan kesäkuun alussa. Lehdistön tulenhehkuinen ruska on kuin toinen kukinta. Lehdet varisevat talveksi, joten atsaleoja ei tarvitse varjostaa kevättalvella. Hyvin talvenkestävät ja helppohoitoiset atsaleat viihtyvät jopa auringossa.

Revontuliatsaleat kukkivat pari viikkoa touko–kesäkuun vaihteesta alkaen. Kasvupaikalleen juurtuneet atsaleat viihtyvät paitsi puolivarjossa myös auringon paahteessa, kun ne kasvavat vähintään 50 cm syvässä runsashumuksisessa ja hikevässä maassa. Maan tulee olla myös kuohkeaa eikä sitä kalkita.

Leikkaustarve on hyvin vähäinen: keväisin poistetaan kuivuneet ja vioittuneet oksat. Hillitysti kasvavat pensaat ovat 10 vuoden kuluttua istutuksesta noin 100 cm korkeita ja leveitä. Revontuliatsaleat on jalostettu Minnesotan yliopistossa USA:ssa tavoitteena koristeellisuuden lisäksi hyvä talvenkestävyys. Kukkanuput sietävät yli -30 asteen pakkasia, ja pensaat menestyvät Suomessa keskimäärin vyöhykkeillä I–III (IV).

Revontuliatsalea ’Golden Lights’

Kullankeltaiset, voimakkaasti tuoksuvat, 10–15 cm leveät kukinnot. Lehdet hohtavat syksyllä pronssinpunaisina. Korkeus noin 1 m. Vyöhykkeet I–IV.

Revontuliatsalea ’Mandarin Lights’

Punaoranssit, miedosti tuoksuvat, 12–16 cm leveät kukinnot. Runsas kukinta alkaa yleensä touko–kesäkuun vaihteessa. Lehdistö on syksyllä upean purppuranpunainen. Pyöreämuotoinen pensas. Korkeus noin 1 m. Vyöhykkeet I–IV.

Revontuliatsalea ’Northern Hi-Lights’

Valkoiset, keltakuvioiset, tuoksuvat kukinnot. Lehdistö hehkuu ruska-aikaan tulen- tai viininpunaisena. Korkeus noin 1 m. Vyöhykkeet I–V.