Taimitestaajan kuulumisia: Kati Kainulainen, osa 7

31.5.2024

Blogi: Lasituvan Miniatyyrit

Taimitestaaja istutuspuuhissa – Viherrinki ♥

Matkani Viherringin Taimitestaajana jatkuu tälläkin kasvukaudella ja niin ihanaa päästä kertomaan teille puutarhan kuulumisia aina aika ajoin täällä blogissa ja Instagramin puolella tililläni @lasitupa. Kerron jälleen tulevan kesän, syksyn ja vielä ensi keväänkin mittaan puutarhani kuulumisia ja esittelen testattavaksi saatujen  kasvien kasvua. Tervetuloa jälleen mukaan! ♥ Touhujani puutarhassa seurailevat myös kaksi meillä asustavaa poikakissaa, Topi tuli lähemmin katselemaan, että mitä oikein touhuilen näiden kasvien kanssa.

Viherrinki-myymälöitä on useita ja meitä lähin on Kuopion kupeessa, Toivalassa sijaitseva Viherkeskus Focus. Focuksen valikoima on erittäin laaja ja se sijaitsee aika ihanasti vieläpä työmatkani varrella, joten siellä tulee poikettua usein. Noudin testiin saamani kasvit myymälästä ja samalla sain myös istutusohjeita ja vinkkejä kasvien hoitoon liittyen. Kuvassa Viherkeskus Focuksen puutarhuri Janita ja testaukseen saamani kasvit kärryssä:

  • Pilariomenapuu ’President’
  • Jättiluumupuu ’Golden Plum’
  • Makeakirsikkapuu Vaahteramäen Eemeli ’Lönneberga’
  • Siperianomenapuu ’Chestnut’
  • Alppiruusu ’Double Kiss’
  • Loistokärhö ’Hot Love’
  • Karviainen ’Captivator’
  • Käpyhumala (emikasvi)

Kuvassa osa autoni kyydissä kotiimme saapuneet kasvit, jotka nyt odottavat istutusta maahan. Vasemmalta karviainen, loistokärhö sekä käpyhumala. 

Loistokärhön taimi on hyvässä kasvussa ja muutama nuppukin on jo kehittynyt. Kerrottujen kukkien väri tulee olemaan syvä vaaleanpunainen. Loistokärhö ’Hot Love’ on matalakasvuinen ja korkeutta tulee olemaan n. 1-1,5 metriä.

Loistokärhö ’Hot Love’ on yksi lajike Viherrinki-myymälöiden kattavasta kärhövalikoimasta ja yksi valikoiman uutuuksista tälle kesälle. Valitsin tämän loistokärhön, koska se tekee mielestäni niin kauniita ja näyttäviä kukkia. ’Hot Love’ myös kukkii aikaisin, joten kukkaloistosta pääsee nauttimaan piakkoin. Kukinta-aika on touko-heinäkuu.

Mietin pitkään, istutanko kärhön ruukkuun, jolloin se olisi helpompi talvettaa mutta tämä yksilö päätyi kasvamaan meidän pihan keskellä sijaitsevan katoksen reunaan. Katoksen metalliosia on hyvä alkaa kiipeilemään. Kärhöä istutettaessa täytyy ottaa huomioon, että maan tulee olla hyvin vettä läpäisevä, kalkittu ja ravinteikas. Käytin istutuksessa ostomultaa ja lisäsin multaan myös naapuriltamme saatua maatunutta hevosen- ja kananlantasekoitusta antamaan kasvuvoimaa.

Loistokärhö ’Hot Love’ on nyt paikallaan ja istutettuna hiukan vinoon, tukea vasten. Esittelen sitten taas myöhemmin, kuinka komeita kukkia tähän tulee, itseänikin ihan jännittää. ♥

Kuvassa nuorempi Pena haistelemassa istuttamiani kesäkukkia.

Maahan pääsi nyt myös karviainen ’Captivator’, joka tässä kuvassa kottikärryissä. Olen varmasti jo moneen otteeseen maininnut, että karviainen on mielimarjani. Muistan lapsena mummoni siirtolapuutarhassa, kun aina oikein odotin että pääsee syömään suuria ja mehukkaita karviaisia. Tuntui, että ne marjat olivat aivan jättikokoisia. 

’Captivator’ on itselleni aivan uusi karviaislajike. Jännän tästä tekee se, että tämä lajike on lähes piikitön! Miten ihanaa, kun ei tarvitse varoa piikkejä ja ne muuten ovatkin juuri karviaisilla yleensä aika hurjia. Tämä pensas tulee oikealla hoidolla tekemään maukkaita ja punaisia marjoja.

Kuvassa karviaisen istutuspaikan kaivuuta. Karviainen, kuten muutkin marjapensaat on hyvä istuttaa aurinkoiselle paikalle. Kasvualustaksi käy muheva ja ravinteikas multa, joka on myös läpäisevää ja kalkittua. Karviainen on melko helppohoitoinen. Keväisin kannattaa poistaa ainakin kuolleet, talven vahingoittamat oksat. ’Captivator’ -karviaisen kasvuvyöhyke on I-IV (V).

Istutuksen jälkeen kasvit täytyy kastella aina todella hyvin. Tässä ensimmäisessä kasteluvaiheessa multa painuu usein hiukan kasaan ja multaa voikin tarvittaessa sitten vielä lisätä istutuksen ympärille. Pensaan istutuksen jälkeen sen juurelle kannattaa levittää kuorikatetta. Kate pitää mm. rikkaruohot kurissa ja pensaan ympäristö pysyy siistinä.

Tällaisia tunnelmia näin kesän kynnyksellä. Pysyhän kuulolla, kun kerron taas pian lisää terveisiä meidän puutarhasta ja matkastani Taimitestaajana. Seuraavassa postauksessa esittelen myös muiden kasvien istutuspuuhia sekä kuulumisia näiden kasvien kasvusta sekä viime kasvukaudella isututetuista. Oikein ihania ja aurinkoisia päiviä sinulle ja palaillaan taas pian! ♥

t: Kati

Teksti ja kuvat: Kati Kainulainen