Taimitestaajan kuulumisia: Kati Kainulainen, osa 2

14.6.2023

Blogi: Lasituvan Miniatyyrit

Puutarhan ja kasvien pauloissa ollaan taas! Pääsin Viherringin Taimitestaajaksi, ja sain Viherringiltä meidän puutarhaan istutettavaksi viisi erilaista kasvia. Taimitestaajana kerron kasvien kuulumisia tässä loppuvuoden 2023 aikana ja ensi vuoden alussa. Tässä postauksessa tunnelmia meidän puutarhasta ja saamistani kasveista.

Kuvassa tarhakellokärhö upotettuna hetkeksi veteen ennen istuttamista, tämä luo hyvän pohjan kasvuun lähdölle eikä kasvi kärsi kuivuudesta istutuksen jälkeen niin herkästi. Sain Taimitestaajana pilariomenan ’Triumf’, pilaripäärynän ’Decora’, tarhakellokärhön ’Hanajima’, puistoatsalean ’Oxydol’ sekä erikoisen punakoivu ’Heklan’. Kasvit noudin lähimmästä Viherrinki-myymälästä, Viherkeskus Focuksesta. Edellisessä Taimitestaaja-postauksessa esittelin pilaripuut sekä puistoatsalean ja siihen esittelyyn pääset kurkkaamaan tästä.

Tässä kuvassa tarhakellokärhö ’Hanajima’ juuri istutettuna. Tämä kasvi on matalakasvuinen ja kasvukorkeus on n. 30 cm. Istutin tämän ihanuuden ravinteikkaaseen maahan ja puolivarjoiseen paikkaan. ”Hanajima” tykkää kasvaa puolivarjoisen paikan lisäksi myös aurinkoisessa paikassa.

Istuttamisen jälkeen vielä kunnon kastelu varovasti, koska tämän tarhakellokärhön olemus on niin kovin herkkä.

Nyt vaan odottamaan kauniiden pinkkien kukkien avautumista. ”Hanajima” kukkii yleensä heinä-syyskuussa. ♥

Meillä asustaa kaksi kissaa ja tässä nuorimmainen, Pena-kissa, joka nauttii auringosta ja tutkailee isutuspuuhiani.

Sain Viherringin taimitestaajana istutettavaksi myös tämän pilariomenapuun. Lajikkeita on useita ja valitsin meidän puutarhaan ”Triumf”-lajikkeen. Tämä pilariomenapuu on myöhäinen kesälajike, johon tulee punaisia omenoita ja lajike kestää hyvin omenarupea. Odotan mielenkiinnolla, kuinka tämä pilariomenapuu lähtee kasvamaan. Tuet vielä tuohon paikoilleen ja verkot suojaksi, niin hyvä tulee.

Punakoivu ”Hekla” on koivun hillittykasvuinen erikoislajike, jonka lehdistä tulee rusehtavan punaiset ja oksista riippuvat. ”Hekla” on risteytetty suomalaisesta punakoivusta, islantilaisesta kääpiökoivusta ja riippakoivusta. Tässä ”Hekla” ennen istuttamista. Tästä voi kasvattaa yksirunkoisen puun tai pensasmaisen. En itse leikannut tätä lainkaan ja istutin ihan tällaisenaan.

Juuri auenneissa lehdissä on vielä tässä vaiheessa vihreää sävyä mutta on niissä näkyvissä myös tuota punertavaa sävyä.

Punakoivu ”Hekla” pääsi meillä kasvamaan kivimuurin viereen ja sen kasvupaikka on puolivarjoinen. Jännittävää seurata myös tämän kasvua ja mielenkiinnolla odotan, kun lehdet muuttuvat punertaviksi.

 Tämän kuvan otin reilu viikko istutuksen jälkeen, lehdet ovat nyt saaneet kauniisti punertavan sävyn.

Tässä vielä tunnelmia ja kaunista kukintaa meidän puutarhasta. Puistoatsalea ”Oxydol” kukkii tällä hetkellä näin kauniisti. Kukat ovat näyttävät, väriltään valkeat ja niissä on hiven punertavaa ja keltaisenkin sävyjä. Tällaisia tunnelmia tällä kertaa. Ihanaa kesää sinulle ja palaillaan taas pian! ♥

T: Kati

Teksti ja kuvat: Kati Kainulainen