Maalari maalasi taloa..

12.8.2020

Loppukesän lämpö, aikaisten aamujen viileä aavistus alkavasta syksystä, puutarhan lämpimät kukintojen värit, kirpeät syyshortensioiden sävyt, kypsyvien marjojen syvenevä sini ja punertuvat omenoiden posket.. Paras satokausi on alkamassa ja saamme samalla nauttia loppukesän ja saapuvan syksyn värien runsaudesta puutarhassa ja ympäröivässä luonnossa. On ihanaa olla pihalla!

Tarhuri maalasi puutarhaan sinistä..

Siniset marjat puutarhassa ovat kotipuutarhurin silmien ilo! Sinisten marjojen taika ulottuu kauniin sinisen marjan pintaa syvemmälle. Mustikoita, aronioita, mustaherukoita ja marjatuomipihlajia eli saskatooneja yhdistävät niiden terveyttä edistävät ominaisuudet. Marjojen sisältämät antioksidantit, vitamiinit ja hivenaineet ovat superruokaa, joka on vertaansa vailla. Tummansiniset marjat ovat ilo silmille ja koko keholle!

Marjojen sininen sävy syntyy antosyaaneista, jotka kuuluvat flavonoideihin. Mitä sinisempi marjan väri on, sitä enemmän se sisältää terveyttä monin tavoin edistäviä antosyaaneja. Antosyaanien on todettu edistävän kehossa pienien hiussuonien verenkiertoa ja samalla elimistön hapensaantia. Siniset marjat, kuten mustikat ja mustaherukat, auttavat pitämään kolesterolin kurissa, hidastavat aivojen vanhenemista, tukevat silmien terveyttä ja vähentävät kehossa matala-asteista tulehdusta. Nämä siniset marjat ovat luonnollisia herkkuja, joita voi syödä huoletta, sillä ne tasapainottavat myös verensokeria. Parhaat vinkit sinisten marjojen kasvattamiseen saat lähimmästä Viherrinki-myymälästäsi.

.. ja punaista!

”Ihanaa nähdä punaista!”, huokaisee Viherringin toimistotarhuri, kun ensimmäiset syysvärit ilmestyvät villiviinien, aronioiden ja mustikkapensaiden lehtiin. Kirpeät syyspäivät saavat kasvien lehdissä olevan lehtivihreän hajoamaan, ja lehtiin jää jäljelle raikkaan keltaiset, oranssit ja syvän punaiset värit. Syksy on jatkumo kesän kukintojen ja satokauden värien ilottelulle. Ruska-aika puutarhassa on kuin värikkäät tanssiaiset ennen talvea!

Kaunein ruska syntyy lämpimän ja aurinkoisen kesän jälkeen ja sellaisena syksynä, jolloin sateet jäävät vähäisiksi. Suosiollisena syksynä kasvien syysvärit hehkuvat yltäkylläisinä lähes kaikissa sateenkaaren väreissä. Voimakkaimpina väreinä hehkuvat punaisen eri sävyt, jotka kesän vehreyden jälkeen juhlistavat kasvukauden päättymistä. Punaisen, oranssin ja keltaisen sävyt syksyisessä luonnossa antavat energiaa, voimaa ja iloa lyheneviin päiviin. Viimeinen muisto kesän auringosta ja syksyn väriloistosta on puutarhaan ja ympäröivään luontoon laskeutuva kellertävä lehtimatto. Se on kuin lämpimänä hehkuva auringonlasku, joka luo säteitään syksyiseen iltaan.

Puutarhan istutuksia suunniteltaessa kannattaa valita kauniisti kukkivien ja satoa tuottavien kasvien lisäksi värikkäitä syysvärejä omaavia kasveja. Oikeilla valinnoilla puutarhan väriloisto jatkuu pitkälle syksyyn. Kauneimmin syysvärit hehkuvat, kun taustakasveina käytetään syvänvihreitä ja harmaita havukasveja.

Ennen ihanien syysvärien ja tuoksujen aikaa saamme vielä nauttia loppukesän lämmöstä ja alkaneesta satokaudesta. Kaikkea puutarhan satoa ei kannata säilöä pakasteiksi, hilloiksi tai mehuiksi. Osa sadosta kannattaa nautiskella tuoreena, puuroissa ja smoothiessa tai hyödyntää erilaisiin leivonnaisiin. Sato maistuu parhaalta tuoreena!