Haaveena kukkiva kesäinen niitty

11.4.2021

Miksi kannattaa kylvää niittykukkia?

Mehiläiset ja muut pölyttävät hyönteiset ovat elintärkeitä ihmisten lisäksi luonnon monimuotoisuudelle. Ilman pölyttäjiä suurin osa maailman kasveista ei pystyisi lisääntymään, jolloin ihmisten sekä useiden lintulajien ja pieneläinten ravinnonsaanti vaikeutuisi. 

Monipuoliset peltoviljelmät, kotipihojen hedelmäpuut ja marjapensaat tuottavat huomattavasti enemmän satoa, kun paikalla on runsaasti pölyttäjiä. Ihastuttavat niittykukat houkuttelevat paikalle tärkeitä pölyttäjiä, sekä värikkäitä perhosia. Viheralueen suunnittelussa olisi hienoa pyrkiä huomioimaan pölyttäjien elämä keväästä syksyyn. Parhaimmillaan alue tarjoaa mettä, siitepölyä tai molempia läpi kasvukauden.

Kaunis kukkaniitty toimii ravinnonlähteenä ja suojaisana paikkana kaikille pikkuötököille sekä pölyttäjille. Kukkaniittyjä voi olla eri kokoisia, muutamasta neliöstä jopa tuhansiin. Kylväminen tapahtuu joko alkukeväällä, kun maa on sulanut tai syksyllä elo-marraskuussa ennen routaa. Siemeniä ei koskaan peitetä ja ne viihtyvät parhaiten köyhässä maaperässä.

Hyödyntämällä niittykukkia ympäristössä ehkäiset maan eroosiota ja vähennät viheralueiden hoitotarvetta, samalla pienentäen ympäristövaikutuksia. Kukkaloiston lisäksi, autat myös luonnon monimuotoisuuden jatkuvuutta. Kukkaniitty vaatii vähän hoitoa, tietenkin riippuen sään muutoksista. Niittykukkia voi kylvää myös ruukkuun tai parvekelaatikkoon, jolloin tulee pitää huoli riittävästä valosta ja kosteudesta.

Ennen kukkaniityn perustamista

Kylvettävä alue muokataan ja rikkaruohot kitketään tai poistetaan. Tässä vaiheessa rikkaruohojen torjunta on helpompaa, kun ei tarvitse varoa kukkien taimia. Pahasti rikkaruohojen valtaamalla alueella voidaan harkita pintamaan poistoa juuriston syvyydeltä, noin 20-30 cm paksuudelta. Uudeksi pintamaaksi levitetään 5–15 cm hiekkapitoista maata ja kalkkia voi käyttää tarpeen mukaan.
 

Perustaminen ja kylvö

Siemenet kylvetään muokatun maan pintaan. Yleensä niittysiemenet vaativat valoa itääkseen, joten maanpintaa ei sekoiteta, peitetä tai jyrätä kylvön jälkeen. Niittykukat kylvetään usein suojaheinän kanssa, sillä se suojaa herkkiä niittykukkia paahteelta ja rankkasateelta. Ensimmäisenä kesänä niityllä kukkivat yksivuotiset kukat ja monivuotiset kasvit kasvattavat lehtiruusuketta ja juuristoa. 

Monivuotiset kukat kasvavat hitaasti, joten heinäkasvusto antaa niitylle vihreän yleisilmeen ensimmäisenä kesänä. Yksivuotiset kasvit kylvetään mieluiten keväällä, heti lumien sulettua. Monivuotiset niittysiemenet saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn, kun ne kylvetään alkukeväällä tai syksyllä ennen lumen tuloa. Niittykukan siemenet ovat kooltaan erittäin pieniä, joten ne kannattaa sekoittaa esimerkiksi hienojakoiseen hiekkaan helpottamaan levittämistä. 
 

Kukkaniityn hoito

Hoitoniitto tehdään normaalisti syksyllä kukintoajan päätteeksi. Paras niittosää on poutajakson aikana, jolloin niittojäte jätetään maahan muutamaksi päiväksi, jotta siemenet ehtivät varista maahan. Niittojäte korjataan pois, jotta kasvimassa ei tukahduttaisi alla olevia kukkia. Hoitoniitto voidaan tehdä jo alkukesällä, mikäli siellä on korkea heinikko tai liian rehevä kasvusto. Alkukesän niiton seurauksena kasvillisuus jää hieman matalammaksi. Yli 15 cm niittokorkeus säästää kukkien lehtiruusukkeet ja jos niitylle ilmaantuu puiden taimia, tulisi ne poistaa juurineen.
 

Löydät nyt yksivuotisen ja monivuotisen niittykukkaseoksen lähimmästä Viherrinki-myymälästäsi

Teksti ja kuvat: Suomen Niittysiemen Oy