Huppelistarha

1.4.2023

Ei tämä puutarhan harrastaminen ja pihailu niin vakavasti otettavaa ole! Jos se kuitenkin joskus kyllästyttää, niin kannattaa kokeilla uudenlaisten kasviryhmien kasvattamista ja kypsyvän sadon hyödyntämistä kikatustakin herättävään muotoon. Huppelistarhan trendikkääseen kasviryhmään luetaan kaikenlaiset kasvit, joiden hedelmistä voidaan valmistaa aromikkaita ja vahvempia juomia sekä kasvit, joita voidaan käyttää em. juomien maustamiseen. Näiden kasvien kasvattajat ovat usein omistautuneet myös omaan juomatuotantoon. Perustakaamme iloksemme siis huppelistarha!

Käpyhumala 

Humulus lupulus

Nopeakasvuinen, kestävä köynnös. Emikasvi eli tuottaa käpyjä. Kukat käpymäisissä tähkissä loppukesällä. Käpyjä käytetty perinteisesti mallasjuomien maustamiseen sekä rohtona esimerkiksi unettomuuteen ja ruokahaluttomuuteen. Humalan nuoria versoja voi myös käyttää parsan tapaan ja salaattien valmistukseen. Korkeus 4–5 m.

Viiniomena ’Veiniöun’

Malus domestica

Upean ruusunpunaiset, suuret kukat. Syksyllä kypsyvät täysin punaiset omenat, joiden hedelmäliha on voimakkaan punainen. Maku raikkaan makeanhappoinen ja mehukas. Sopii mainiosti mehujen, hillojen ja esimerkiksi siiderin valmistukseen.

Viiniköynnös ’Somerset Seedless’

Vitis-hybridi

Makeat, mansikkaan vivahtavat, mehukkaat, vaalean punavioletit rypäleet kypsyvät varhain lämpimällä paikalla. Talvenkestävin siemenetön viiniköynnös, joka menestyy avomaallakin, sillä kestää pakkasta jopa -30˚C. Aitoviinin herkullinen maku ja hyvät viljelyominaisuudet yhdistyvät Pohjois-Amerikan viiniköynnöslajien kylmänkestävyyteen.