Oma omenapuu puutarhassa on useimpien kotipuutarhureiden unelma ja usein ensimmäisiä hankintoja uudelle omakotitalon pihalle. Omenapuuta valitessa on otettava huomioon lajikkeen ilmastollinen kestävyys (suositellut istutusvyöhykkeet) ja mietittävä myös halutaanko aikaisin kypsyviä kesäomenia, maukkaita syysomenia vai pitkälle talveen varastossa säilyviä, myöhään kypsyviä talviomenia. Lisäksi useimmista lajikkeista on saatavana tavanomaiseen perusrunkoon vartettuja taimia ja myös hillittykasvuiseen perusrunkoon kasvatettuja puita.
Hyvässä omenapuun taimessa on latvan lisäksi ainakin kolme tukevaa oksaa tasaisesti eri puolilla runkoa.
Istuta puutarhaasi vähintään kahta eri lajiketta, näin varmistetaan pölytys ja parannetaan sadontuottoa. Jos tontilla on vähän tilaa, on perheomenapuu hyvä valinta. Silloin samaan taimeen on vartettuna 3-4 eri lajiketta, jotka pölyttävät toisensa.
Istutus
Omenapuulle valitaan puutarhasta lämmin, suojaisa ja valoisa istutuspaikka. Kasvualustaa tulee olla vähintään 80 cm syvyydeltä, kuohkeaa ravinteikasta multaa. Ympäristöstään n. 30 cm korkeammalla oleva kohopenkki sopii omenapuulle hyvin. Näin varmistetaan, ettei syksyinen märkyys haittaa omenapuun talvehtimista. Omenapuut istutetaan 4-5 m välein, hillittykasvuiset n. 2 m välein. Muista kastella taimet huolellisesti istutuksen jälkeen.
Tukeminen tukikeppiin nopeuttaa taimen juurtumista ja pitää puun suorassa ensimmäisten vuosien ajan. Tukeminen on erityisen tärkeää hillittykasvuisille puille, joiden juuristo on suppeampi kuin perinteisillä omenapuilla. Tukikepit (1-3 kpl) lyödään kiinni pohjamaahan ennen kuin taimi asetetaan istutuskuoppaansa. Runko sidotaan tukiseipääseen ainakin kahdesta kohdasta. Sidoksen tulee olla riittävän tiukka, mutta se ei saa hangata tai kuristaa taimen runkoa.
Istutusleikkaus tehdään keväällä ennen lehtisilmujen avautumista. Latvaversosta typistetään n. 1/3 osa ja sivuversoista noin puolet. Verson leikkauskohta valitaan siten, että viimeinen silmu joka oksaan jätetään, suuntautuu ulospäin. Myös mahdollinen kilpalatva ja rungosta hyvin terävässä kulmassa lähtevät oksat poistetaan.
Nuoren omenapuun hoito
Istutuksen jälkeisinä vuosina taimia lannoitetaan aikaisin keväällä normaalilla puutarhalannoitteella ja kasvukauden lopulla elo-syyskuussa syyslannoitteella talvehtimisen parantamiseksi. Hyötykasvien kohdalla kannattaa varoa liiallista typpilannoitusta, joka saa aikaa voimakkaan kasvun ja hedelmän tuotannon vähenemisen. Myös talvehtiminen heikkenee hyvin nopeasti kasvaneilla puilla.
Puuna alusta kannatta pitää puhtaana rikkakasveista. Kuorikatteen käyttö helpottaa rikkakasvien torjuntaa. Taimea kastellaan säännöllisesti ainakin istutusvuonna. Kastelu on erityisen tärkeää pieni juuristoisilla hillittykasvuisilla omenapuilla.
Leikkaukset tehdään keväällä ennen silmujen puhkeamista. Vuosittain leikkaamalla poistetaan mahdolliset kilpalatvat, liian tiheät, toisiaan hankaavat, latvuksen sisäänpäin kasvavat, vioittuneet ja rungosta kohtisuoraan ylöspäin kasvavat oksat.
Leikkauksien avulla puusta koitetaan kasvattaa tukevaoksainen ja niin harva, että hedelmät saavat riittävästi valoa. Myös tautivaara vähenee, kun puu ei pysy kosteana pitkään sateen jälkeen.