Biohiili kasvualustassa

16.4.2019

Kasvualustaan lisätty Biohiili säilyy maaperässä hyvin pitkään. Vanhimmat biohiililöydökset ovat yli 2000 vuotta vanhoja ja peräisin Amerikan alkuperäiskansojen peltoviljelyksiltä, joissa karua maaperää parannettiin viljelykuntoon biohiilen avulla. Biohiilen hyödylliset vaikutukset siirtyvät siis jopa sukupolvelta toiselle.

Biohiili ei ole lannoite vaan maanparannusaine. Siinä ei itsessään ole ravinteita. Myönteinen vaikutus perustuu huokoiseen koostumukseen, joka parantaa maan rakennetta ja toimii kasvien ravinnepankkina, varastoimalla itseensä vettä ja ravinteita ja luovuttamalla niitä kasvukauden aikana kasvien käyttöön.

Biohiili vaikutukset maaperässä

  • parantaa maan rakennetta, estää tiivistymistä
  • sitoo ravinteita, estää erityisesti typen huuhtoumista kasvualustasta
  • imee itseensä vettä, tasaa kosteutta, parantaa maan vedenpidätyskykyä
  • vähentää lannoituksen ja kastelun tarvetta
  • maaperän hyötymikrobit viihtyvät biohiilen huokoisilla pinnoilla eli se edistää kasveille hyödyllisten pieneliöiden toimintaa maassa
  • tumma väri sitoo lämpöä, pidentää kasvukautta, hyötyä erityisesti keväällä

Biohiilen ’lataus’ käyttö varten

Biohiilessä ei ole itsessään ravinteita, joten se on ennen kasvualustaan lisäämistä ’ladattava’ tai kasvualusta on lannoitettava hiukan runsaammalla kädellä ennen kuin raaka biohiili maahan lisätään. Jos biohiili lisätään maahan ilman ravinnelisäystä tai lataamista, imee se maasta ravinteita itseensä ja ensimmäisen kasvukauden kasvu voi olla jopa heikompaa kuin ilman biohiiltä. Biohiilen lataus voidaan tehdä kompostoinnin yhteydessä tai liottamalla biohiiltä lannoite lannoite- tai ureavedessä 1-2 vrk ennen lisäämistä kasvualustaan.

Lisää biohiiltä kasvualustaan 5-20% eli 0,5-2 L / 10 L multaa. Biohiili sopii sekä yksi- että monivuotisille kasveille.

Biohiili torjuu ilmastonmuutosta

Puu ottaa kasvissaan ilmasta hiilidioksidia eli toimii maapallon hiilinieluna. Biohiiltä valmistettaessa puusta poistetaan muut ainekset paitsi hiili. Biohiilessä puun nielemä hiili on siis sitoutuneena hyvin pysyvään muotoon eikä palaa enää ilmakehään.

Vinkki:

Lisää lannoitevedellä ladattua biohiiltä kesäkukkamultaan 1 L / 10 L multaa. Biohiili toimii kukkien ravinnepankkina koko kesän ja tasaa myös kosteutta. Toimii lomakastelijana! Kasvit eivät myöskään huku ruukuissaan liikaan veteen sadeaikoina.