Royal-alppiruusut

10.4.2017

Royal-alppiruusuissa (Rhododendron) yhdistyvät suomalaisten ja keskieurooppalaisten lajikkeiden geenit. Monivuotisien jalostustyön palkintona tarjolla on nyt upeita lajikkeita, jotka sietävät -30°C pakkasta ja joilla on tiivis kasvutapa, kauniit lehdet, hyvä taudinkestävyys ja erityisesti näyttävä kukinta.

Kylmänkestävyyttä Royal-alppiruusut ovat perineet suomalaisilta alppiruusuilta ’Haaga’, ’Hellikki’ ja ’Helsinki University’, jotka toimivat uusien risteymien äitinä tai isänä. Kukkien värikirjoa ovat laajentaneet näyttäviltä keskieurooppalaisilta lajikkeilta saadut geenit.

Royal-alppiruusuja kasvaa nyt rhodo-harrastajilla eri puolilla Suomea. Aikaa myöten varmistuu kuinka ne pärjäävät Suomen ilmastossa. Niiden ei odoteta olevan yhtä kestäviä kuin sitkeimmät suomalaiset, mutta luotettavampia kuin keskieurooppalaiset lajikkeet. Tällä hetkellä suosittelemme niitä kestävyysvyöhykkeille I-III (IV)

Kaikki alppiruusut – jopa ne kaikkein kestävimmät kotimaiset – kannattaa suojata pari talvea istutuksesta. Usein alppiruusun pahin vihollinen on pakkasen sijasta olematon lumipeite, äkkijyrkät lämpötilavaihtelut ja kuivuminen kevättalvella.

Royal Amaranth

Haaga x Torero

Täyteläisen punaiset kukat, joissa keltainen nielu. Vaaleanvihreät nuput muodostavat kauniin kontrastin tummanvihreälle lehdistölle. Hidaskasvuinen, korkeus noin 1 m.

Royal Lilac

Hellikki x Rasputin

Voimakkaan violetit suuret kukat, joissa on hento ruskea silmä. Tiivis kasvutapa. Korkeus 1,5–2 m.

Royal Violet

Rasputin x Helsinki University

Hyvin suuret ja avoimet vaaleanliilat kukat, joissa on valkoinen keskus ja vaaleanruskea nielu. Kiiltävä lehdistö. Voimakas- ja tiiviskasvuinen, korkeus 1,5–2 m.

Royal Scarlet

Cardinal x Helsinki University

Näyttävät punaiset kukat, joissa ruskeankeltainen silmä. Tummanvihreä kaunis lehdistö. Korkeus 1,5–2 m.

Royal Butterfly

Haaga x Kabarett

Vaaleanpunainen kukinto, jossa on iso ruskeanpunainen silmä. Runsas kukinta ja tiivis kasvutapa. Kukkii usein uudelleen syksyllä. Korkeus 1,5–2 m.

Royal Rosy

Hellikki x Koichiro Wada

Kaunis vaaleanpunainen lajike, jonka nuput näyttävät tumman ruusunpunaisilta. Tiiviskasvuinen ja matala (alle 1m).