Voimaruokaa kotipuutarhasta

10.4.2017

Marjat ovat parasta superfoodia eli erityisen ravinnerikasta ruoka-ainetta. Marjoissa on niukasti energiaa, mutta sitäkin runsaammin terveyttä suojaavia aineita. Jo parista desistä saat yllin kyllin kivennäis- ja hivenaineita, kuitua ja suuren osan päivittäisestä C-vitamiinista. Runsaasti erilaisia polyfenoleja sisältävät marjat vähentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpään.

Runsaimmin hyödyllisiä aineita sisältävät puolukka, mustikka, lakka, pihlaja, mustaherukka, tyrni ja aronia. Suomessa onnistuu myös itämaisten voimamarjojen kasvatus, jollaisia ovat goji-marja ja palsamiköynnös.

Syömällä useita eri marjoja varmistat terveellisen ruokavalion, sillä parhainkaan kasvi ei yksinään sisällä kaikkea tarpeellista. Kaiken kukkuraksi marjat ovat ylivertaisen maukkaita!

”Minä avaan syömeni selälleen ja annan päivän paistaa, minä tahdon kylpeä joka veen ja joka marjan maistaa.”

– Eino Leino

Isosti ytyä pienessä kuoressa

Lisäravinnepillerit eivät vedä vertoja marjoille, luonnon omille pillereille. Marjoihin on tiivistynyt ravinteiden lisäksi värejä, tuoksuja ja makuja, joihin ei kyllästy koskaan. Kun kasvatat marjat omassa puutarhassa tai parvekkeella, tiedät varmasti että ne ovat puhtaita ja lisäaineettomia.

Viiden maun marja

Palsamiköynnös ’Sadova no1’

Schisandra chinensis

Sitruunaan ja pihkaan vivahtavat, happoiset marjat soveltuvat mehuksi ja soseeksi. Itsepölytteinen lajike ’Sadova no1’ tekee 7–8 cm pitkät marjatertut, jotka säilyvät käyttökelpoisina kauan lehtien putoamisen jälkeenkin. Tue säleikköön, runkoa tai muuria vasten. Kestävä vyöhykkeillä I–VI.

Pitkän iän tuoja

Goji-marja ’New Big’

Lycium barbarum

Kirkkaanpunaiset marjat ovat paljon isommat ja makeammat kuin villilajilla. Goji on kiinalaisten ikää pidentävä yleislääke, joka kukkii alkukesällä sinivioletein kukin. Sido se köynnössäleikköön tai kasvata koristepensaana aurinkoisessa paikassa. Korkeus noin 1 m. Suojaa pensas talveksi. Vyöhykkeet I–III.

Suomalainen supermarja

Puolukka ’Otson Karkki’

Vaccinium vitis-idaea

Kotimaisen ’Otson Karkin’ marjat ovat tuplaten tavallista puolukkaa suuremmat. Lajike löytyi Uudenkaupungin Kalannista. Puolukka on yliveto polyfenolisten yhdisteiden vuoksi, jotka torjuvat mm. virtsatietulehduksia ja ruuansulatusvaivoja. Ympäri vuoden viheriöivä maanpeitevarpu menestyy koko Suomessa vyöhykkeillä I–VIII.

Pohjolan appelsiini

Tyrni

Hippophaë rhamnoides

Erityisen paljon C-vitamiinia sisältävä tyrni peittoaa etelän appelsiinit, ja öljy vaikuttaa suotuisasti ihoon, limakalvoihin ja elimistön immuunijärjestelmään. Hopeisena hohtavat pensaat ovat myös koristeellisia ja 2–3 m korkeita, leikattuna matalampia.

’Pertsik’ tuottaa pitkäkantaisia isoja marjoja, joita on helppo poimia. Harva- ja lyhytpiikkinen. Vyöhykkeet I–V (VI).

Kotimaiset uutuudet:

’Eva’ on tavallista sokeripitoisempi ja isomarjainen. Vyöhykkeet I–IV.

’Otto’ poikatyrni sopii pölyttäjäksi ’Evalle’ ja ’Pertsikille’. Vyöhykkeet I–IV.

Matala ja maukas

Marja-aronia

Aronia Prunifolia-ryhmä

Nämä aronian lajikkeet ovat tavallista matalampia, vain 1,5–2 m. Elintarvikekäyttöön otetuista kasveista aronia on paras luonnollisten polyfenolien lähde! Antosyaanit antavat marjoille sen tummanpunaisen värin ja suojaavat elimistöämme. Karvaan makeat, karvasmantelille tuoksuvat marjatertut on nopea poimia. Kestävä, terve ja kaunis pensas vyöhykkeille I–V.

’Aron’ on yksi harvoista aronialajikkeista, joka kestää suolaista maata. Satoisa; marjat keskikokoiset, läpimitaltaan 10 mm.

’Nero’ on erittäin satoisa ja suurimarjainen, marjan halkaisija 12 mm. Vahvaoksainen ja matala pensas tekee juurivesoja.

Makea jättimarja

Pensasmustikka

Vaccinium corymbosum

Marjat eivät värjää kaikkea siniseksi, ne ovat suussa sulavan makeat ja 2–3 kertaa isommat kuin metsämustikalla. Pakastetut marjat pysyvät kiinteinä sulatuksen jälkeen. Lisäksi pensasmustikan ravinteet säilyvät tavallista paremmin ruokaa valmistettaessa. Talvenkestäviä vyöhykkeillä I–III (IV).

Kotimaiset uudet lajikkeet: ’Arto’ ja ’Jorma’

Vanhat, hyvät ja varmat: ’North Blue’ ja ’Patriot’

Teksti: Ella Räty